Hlavní obsah

Nečas: Vylučuji, že by mě Zeman odvolal, byl by to ústavní puč

Praha
Aktualizováno

Výkonná rada ODS v pondělí několik hodin jednala o nově zvoleném prezidentu Miloši Zemanovi a také o vztazích uvnitř vládní koalice. Strana se shodla, že nepodporuje řešení, s nímž nově zvolený prezident přišel v neděli, tedy že by se co nejrychleji měly konat předčasné volby. Premiér Petr Nečas také vyloučil, že by měl nově zvolený prezident v úmyslu ho odvolat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výkonná rada ODS na tiskové konferenci v Praze

Článek

Premiér Petr Nečas mluvil o svém plánovaném setkání se Zemanem v Praze. Na otázku, zda je možné, že by ho Zeman odvolal, protože ústava je v tomto bodě nepřesně formulovaná a teoreticky to možné je, řekl, že vylučuje, že by se něco takového mohlo stát.

"Pokud by k něčemu takovému došlo, považoval bych to za ústavní puč," řekl Nečas.

Premiér se se Zemanem sejde příští týden.

 Předčasné volby strana nechce

"Výkonná rada odmítá názor Miloše Zemana o nutnosti předčasných voleb. ODS prosazuje volby až v řádném termínu," řekla místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Strana považuje za svou prioritu a povinnost prosadit do revize koaliční smlouvy konkrétní kroky, které podpoří růst ekonomiky a český export a posílí konkurenceschopnost. Do konce volebního období už nechce žádné zvyšování daní a plánuje rušit zbytečnou byrokracii.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Petr Nečas na jednání výkonné rady strany

Strana zruší manažerům posty

Nečas a místopředseda ODS Martin Kuba v pondělí potvrdili pondělní informaci Práva, že ODS se chystá zbavit většího počtu regionálních manažerů. Údajně má jít o větší funkčnost a profesionalitu manažerské sítě.

„Je nezbytné si uvědomit, že struktura manažerské sítě a manažerský model odpovídá roku 1991, kdy ODS vznikla, odpovídá tehdejšímu rozdělení ČR na okresy, a od té doby se vůbec neměnil,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci po více než pětihodinovém zasedání výkonné rady ODS Petr Nečas.

Premiér odmítl, že by strana připravovala mimořádný volební kongres. „Možné je samozřejmě všechno, ale v této chvíli bych to považoval za velmi nemoudré,“ řekl Nečas. Proti jeho vedení se údajně bouří některé oblasti, zejména v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám