Hlavní obsah

Miloš Zeman odpočívá v Novém Veselí, nereaguje ani na zvonek

Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček

Nově zvolený prezident Miloš Zeman bude až do čtvrtka nabírat síly na své milované Vysočině, na chalupě v Novém Veselí. Podle informací Novinek se Zeman rozhodl pro svůj oblíbený způsob relaxace, nikým nerušenou četbu knih a spánek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pošta pro nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana. Ten pondělí tráví - hlídán ochrannou službou - odpočinkem na své chalupě v Novém Veselí, bez kontaktu s okolím. První blahopřání a poštu mu doručuje soused.

Článek

Podle jeho místního přítele Miroslava Zity je Zeman velmi unavený. Během dnešního dne se za Zemanem stavil pouze jeden muž ze sousedství, jenž mu donesl nápoje.

"Seděl jsem s Milošem v neděli, když přijel, asi dvě hodiny, byl velmi unavený, během kampaně shodil minimálně pět kilogramů. Chtěl jsem ho pozvat na oběd, ale odmítl. Chce až do čtvrtka jenom odpočívat. Říkal, ať za ním nikdo nechodí, a že ani nebude brát telefony," řekl Zita. Podle něj se Zeman zatím nechystá ani na setkání s místními voliči v Novém Veselí a nenavštíví zřejmě ani středeční jednání tamního zastupitelstva.

Na zvonek nereaguje

V okolí novoveselské tvrze, v jejíž části obývá Zeman dvě místnosti, hlídkují členové ochranky. Občas projdou někteří ze sousedů. Kolem 10:30 se snažil zvoleného prezidenta navštívit jeho známý Josef Dušek. "Chtěl jsem ho pozdravit a případně si s ním zahrát šachy, ale na zvonění nereagoval, asi spí," řekl Dušek novinářům. Nevyloučil, že si nějakou šachovou partii rozdá se Zemanem už jako s prezidentem ve funkci. "On sem určitě bude jezdit i jako prezident, on na nás nezapomene," věří Dušek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nastupující prezident Miloš Zeman odjíždí ze studia televize Prima za doprovodu své ochranky.

Na Zemanovy návštěvy se těší i jeho sousedka Věra Popková. Bude jí ale smutno, že už svého souseda neuvidí denně na procházkách. Zemanovi před volbami slíbila, že mu bude držet všech deset prstů, ale zároveň měla strach, že když bude zvolen, už nebude na chalupu jezdit. "Ale budu, řekl mi a včera, když přijel, a šla jsem mu poblahopřát, mi to připomněl," řekla Popková novinářům.

Zeman vyrazil na Vysočinu, už provázen ochrankou, v neděli odpoledne. Podobnou pauzu určenou k relaxaci si naordinoval i po prvním kole přímé volby prezidenta. „Byl jsem se projít po zasněžené Vysočině, studoval jsem materiály a hlavně jsem spal, protože spánek pro mne představuje nejlepší regeneraci,“ popsal své první odpočinkové kolo Zeman.

Po návratu do Prahy čeká novou hlavu státu řada akcí, jak prozradil Zeman v rozhovoru pro pondělní Právo. V plánu má jednání strany SPOZ, kde je čestným předsedou, a také schůzku se svým rivalem Karlem Schwarzenbergem. „Dohodli jsme se, že až se vrátím z několikadenního relaxačního pobytu na Vysočině, tak že se sejdeme,“ uvedl Zeman.

Seznámit se chce i s chodem prezidentské kanceláře a pohovořit se stávající hlavou státu Václavem Klausem a první dámou Livií. „Především předpokládám, že se setkám po návratu z krátkého rekreačního pobytu s pracovníky Kanceláře prezidenta republiky, abych se seznámil s její organizační strukturou. A samozřejmě se velice rád setkám jak s panem prezidentem Klausem, tak s paní Livií,“ řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám