Hlavní obsah

Zeman nebude ČSSD rozkládat, míní stranický lídr Sobotka

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka si nemyslí, že by nově zvolený prezident Miloš Zeman vzpomněl na staré půtky a odvetou za své nezvolení hlavou státu v roce 2003 se pokusil rozkládat ČSSD. Podle Sobotky spojuje soc. dem. se Zemanem například snaha docílit konce vlády Petra Nečase (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Domnívám se, že vzhledem k tomu, že Miloš Zeman deklaroval pozitivní vztah k levicovým hodnotám, tak bude pro soc. dem. komfortnější, než za funkčního období Václava Klause. Máme podobný názor na fungování Nečasovy vlády a na to, že nejlepším řešením situace v zemi by byly předčasné volby. Nemyslím si, že by Miloš Zeman nějak rozkládal ČSSD,“ řekl v neděli Sobotka Právu.

Šéf soc. dem. už v sobotu pozval Zemana na březnový sjezd své strany, který se uskuteční v Ostravě. Nový prezident přislíbil, že se této akce zúčastní. V každém případě lze ale očekávat, že Zeman na Hradě posílí stranické křídlo kolem prvního místopředsedy soc. dem. Michala Haška a také pozici místopředsedů ČSSD Zdeňka Škromacha a Marie Benešové.

Hašek na dotaz Práva uvedl, že nadále podporuje setrvání Sobotky v čele strany. Očekává, že nyní dojde k zasypání příkopů mezi soc. dem. a Zemanem. „Zvolení Miloše Zemana jsem se neobával. Potvrzuji, že bude nadále existovat tandem Sobotka - Hašek, což jsem řekl i Miloši Zemanovi. Předpokládám, že prezident republiky bude respektovat vnitřní suverenitu ČSSD. Soc. dem. se nadále bude řídit z Lidového domu, ne z Pražského hradu. Předpokládám, že dojde k zasypání příkopů mezi ČSSD a Milošem Zemanem, který byl vyhlouben před deseti lety,“ uvedl Hašek, který byl Zemanovi osobně blahopřát už při postupu do druhého kola přímé volby.

Podle Škromacha bylo varování, že Zeman na Hradě rozloží ČSSD, jen zbožným přáním. „Je řada věcí, ve kterých se soc. dem. s Milošem Zemanem shodne,“ soudí Škromach, který jmenoval právě Zemanovo vyjádření, že by současná vláda měla skončit.

Škromach sice před první volbou oficiálně podporoval Dienstbiera, před Vánoci se ale se Zemanem sešel ve své senátní kanceláři. S odůvodněním, že by soc. dem. měla mít dobré vztahy se všemi možnými prezidenty.

Dienstbierova pozice ohrožena

Právě Dienstbierova pozice ve vedení strany, kde zastává post místopředsedy, může nyní být velmi ohrožena. Po prvním kole přímé volby totiž navzdory usnesení své strany velmi ostře kritizoval Zemana, například vznesl obvinění z napojení na pražské kmotry.

Podle Benešové může Dienstbier post uhájit, pokud mu zůstanou věrni příznivci. „Nechci to hodnotit. Měl řadu podporovatelů, a pokud nejsou přelétaví, tak může pozici uhájit. Uvidíme na sjezdu,“ sdělila Právu.

Otevřenou podporu Zemanovi po celou dobu trvání volební kampaně vyslovovala právě Benešová. Nejen, že se zúčastnila křtu nové Zemanovy knihy, ale též po jeho boku vystoupila na tiskové konferenci. V sobotu také dorazila gratulovat Zemanovi do jeho volebního štábu v Top Hotelu Praha na pražském Chodově.

Reklama

Výběr článků

Načítám