Hlavní obsah

Zemanovi pogratuloval Nečas, zástupci pravice i levice

Aktualizováno

Nově zvolenému prezidentovi telefonicky pogratuloval k vítězství předseda vlády Petr Nečas (ODS). Zeman je podle něj standardním politikem, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. Premiér doufá, že nový prezident bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Na tiskové konferenci Petr Nečas také poděkoval Karlu Schwarzenbergovi a voličům, kteří podle něj šli hlasovat navzdory nepříznivému počasí. „Chtěl bych ocenit voliče, kteří se dostavili ve velkém počtu.“ Podle Petra Nečase byl Miloš Zeman vedle Václava Havla a Václava Klause „nejpřirozenějším kandidátem, kterého polistopadová politika vygenerovala“.

Jako demokraticky a legitimně zvoleného prezidenta ČR respektuje Miloše Zemana ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jen na něm bude podle ministra záviset, zda si získá i neformální morální autoritu. "Já mu velmi přeji, aby se mu to podařilo," poznamenal Kalousek, který sledoval se svým stranickým šéfem zveřejňování výsledků v pražské Lucerně.

Zemanovi gratulovala i místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). "Věřím, ze se Miloš Zeman nyní zasadí o zasypání příkopu, který rozdělil společnost v rámci kampaně pro druhé kolo. Věřím také, že bude prezidentem sjednocujícím a nadstranickým. Přeji vítězi voleb ve funkci hlavy státu nadhled a velkorysost," uvedla.

Blahopřání chodí i z ČSSD

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Miloši Zemanovi nabídl spolupráci "ve prospěch občanů". Výsledek prezidentské volby podle něj znamená porážku koalice a snížení legitimity pravicové vlády.

"Dnešek je vítězstvím celé České republiky a jejích občanů, kteří si poprvé v historii sami vybrali novou hlavu státu," uvedl první místopředseda ČSSD Michal Hašek s tím, že vítá zvolení levicového prezidenta.

"Gratuluji nově zvolenému prezidentovi ČR Miloši Zemanovi. Těší mě, že voliči potvrdili levicové směřování země. To je pro sociální demokracii velký závazek a velká výzva do dalšího období," uvedla místopředsedkyně Senátu z ČSSD Alena Gajdůšková.

Zemanovo vítězství přivítali Paroubek i Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip je rád, že v prezidentské volbě zvítězil Miloš Zeman jako kandidát, který není spojen se současnou vládní koalicí. "Přeji mu, aby byl prezidentem všech občanů, aby pomohl zklidnit rozjitřené nálady. A jsem rád, že zvítězil ten, který není spojen s touto vládní koalicí, která u občanů zcela propadla," řekl Filip ČTK ještě před definitivním vyhlášením výsledků. Zemanovi gratuloval také předseda národních socialistů Jiří Paroubek.

Suverenita a její kandidátka na prezidentku ČR Jana Bobošíková blahopřála Miloši Zemanovi k vítězství v první přímé volbě hlavy státu. "Jsme rádi, že v čele státu stane po Václavu Klausovi další jasně vyprofilovaná politická osobnost, která respektuje parlamentní demokracii, " uvedla Jana Bobošíková. "Věříme, že Miloš Zeman bude prezidentem co největšího počtu občanů naší země, že bude důsledně obhajovat zájmy České republiky," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám