Hlavní obsah

Na Šumavě málem došly volební lístky, k urnám dorazili lyžaři

Aktualizováno

Volební účast ve druhém kole prezidentských voleb byla v pátek odpoledne krátce po otevření volebních místností větší než v prvním kole volby. Napovídají tomu informace z jednotlivých krajů. Někde se dokonce tvořily fronty. Během prvních tří hodin odvolilo v některých obvodech i více než dvacet procent lidí.

Foto: David Taneček, ČTK

Mnoho voličů odevzdalo hlas v horských střediscích. Snímek z Horní Malé Úpy

Článek

Velký nápor voličů zažívají už od prvních minut po otevření volebních místností v horských střediscích Šumavy v Plzeňském kraji. Chodí sem volit desítky lidí, kteří jsou na horách a vyřídili si voličské průkazy. V Horské Kvildě a na Modravě například už dvě hodiny po otevření místností odvolilo mnohem víc přespolních, než je celkem zapsaných místních voličů.

Kvůli nebývalému zájmu musejí volební komise dokonce dojet pro další sady volebních lístků.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Členky komise vyrážejí s přenosnou urnou za 83letou voličkou ve Vlkově na Náchodsku.

"Zažíváme docela těžkou situaci, protože přišlo tolik lidí na průkazy, že nám docházejí volební lístky. Museli jsme pro ně poslat," řekl ČTK předseda volební komise v Horské Kvildě Pavel Buršík.

"Nakonec to bylo opravdu o fous. Když už nám lístky opravdu docházely a měli jsme posledních pár, objevil se tady pán a balík nám jich přivezl," řekl Buršík.

Z 55 místních zapsaných voličů hlasovalo 24 lidí, na volební průkazy přišlo do půl deváté dalších 105 voličů. "Teď večer je už klidněji, největší nápor byl odpoledne, když se tady zastavovali běžkaři. Venku opřeli lyže o dům a šli dovnitř volit," popsal.

Podobná byla situace v Krkonoších. V Peci pod Sněžkou podle České televize odvolilo asi 80 místních a čtyřnásobný počet turistů, kteří měli voličské průkazy.

Frontu ještě nezažili

Na Modravě, kde rovněž přišlo hodně přespolních voličů s průkazy, pomohla nejdříve sousední obec Srní, odkud přivezli první dávku náhradních lístků. Další pak přivezli z Kašperských Hor.

"Máme jich dost, pro dnešek určitě, zítra uvidíme," konstatovala předsedkyně volební komise Anna Šmídková. Do 20:30 volilo na Modravě 25 z 65 místních voličů, dalších 151 lidí přišlo volit na průkaz. "V jednu chvíli tady čekalo asi šest lidí ve frontě, to se nám tady ještě o volbách nestalo," dodala Šmídková.

V Praze již přišla třetina lidí

Zájem o účast v prezidentských volbách měli v hlavním městě mladí lidé i senioři, přicházely rodiny s dětmi i zamilované páry. V některých volebních místnostech museli lidé čekat, až se uvolní místa za plentou, aby mohli nerušeně vložit do obálky lístek se svým kandidátem.

Účast v některých volebních místnostech v hlavním města dosahovala v pět hodin odpoledne k třiceti procentům.

Chodby plné lidí byly v první hodině po otevření volebních místností i v Základní škole Lupáčova v Praze 3. "Zatím je to docela frmol," řekl člen místní volební komise.

Desítky lidí čekaly před 14. hodinou na otevření volebních místností v základní škole na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zájem měli také Pražané, kteří volili v obchodní akademii na Vinohradské třídě, v prvních minutách jich tam do volebních místností zavítalo několik desítek.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Do volebních místností v Brně spěchali mezi prvními hlavně starší lidé.

Zájem potvrdila i předsedkyně volební okrskové komise v Holubově na Českokrumlovsku Marie Svobodová. „Máme 840 registrovaných voličů a během dvou hodin jich přišlo 167, myslím, že účast bude dokonce vyšší než před čtrnácti dny,“ konstatovala Svobodová.

V Pardubicích je nebývalý zájem

Nevídaný zájem o druhé kolo prezidentských voleb zaznamenaly volební komise v Pardubicích. Na otevření volebních místností například před školou Bratranců Veverkových, kde je osm volebních okrsků, čekalo přes dvě stě lidí, během první půlhodiny jich odvolilo pět až šest set.

Hodinu po začátku voleb projevují hojnou účastí zájem o volby také obyvatelé královéhradeckého Moravského Předměstí. „V tuto chvíli má odvoleno 14,7 procenta zapsaných voličů, což je o trochu více než zhruba ve stejnou dobu před čtrnácti dny. To jsme měli účast asi 10 procent,“ porovnal situaci v prvním a druhém kole prezidentských voleb Miroslav Říha, předseda jedné z okrskových komisí na základní škole v Mandysově ulici.

V Moravskoslezském kraji je účast menší

Vyšší účast registrovaly volební komise i ve Zlínském kraji, kde úvodní rozstřel vyhrál Zeman. Naopak v Moravskoslezském kraji se účast pohybovala jen mezi deseti a 15 procenty, uvedl Jan Berousek z krajského úřadu.

V Karlovarském kraji přišlo za první tři hodiny volit asi 19 procent lidí, což je asi o dva procentní body více než v prvním kole. Zhruba polovina voličů byla místních, zbytek z řad lázeňských hostů, kteří se prokazovali voličskými průkazy, které si nechali vystavit předem v místě svého bydliště.

„Oproti minulým sněmovním, senátním nebo krajským volbám je ten počet voličů ale přeci jenom vyšší. Zaujalo mě rovněž, že chodí mnohem více mladých, takže je to s těmi staršími voliči tak půl na půl,“ uvedl člen okrskové komise ve Vojenském lázeňském ústavu v centru Karlových Varů Jan Kopál.

V centru Ústí nad Labem přišlo hlasovat asi 30 procent voličů, v okrajových částech byl ale zájem mnohem nižší.

Pětinová účast byla například v Jihlavě, srovnatelný zájem s prvním kolem byl v Libereckém, Jihočeském nebo Olomouckém kraji. V něm se volební účast po třech hodinách také pohybovala kolem dvaceti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám