Hlavní obsah

ON-LINE REPORTÁŽ: O finále volby byl první den velký zájem

Aktualizováno

První den druhého kola prezidentské volby byl o hlasování o něco větší zájem, než před dvěma týdny v kole prvním. Podle odhadu volebních komisařů přišly v průměru více než dvě pětiny voličů. Hlasování se obešlo bez vážnějších problémů. V některých horských obcích na Šumavě musely volební komise kvůli náporu voličů - lyžařů řešit nedostatek hlasovacích lístků. V Havlíčkově Brodě zase členové jedné z komisí zkoumali pravost voličského průkazu.

Anketa: Komu dávají voliči své hlasy?Video: Novinky

 
Článek

22:00 - Volební místnosti se pro dnešek uzavřely, znovu se otevřou v sobotu v osm hodin ráno

21:35 - O druhé kolo prezidentských voleb byl v Praze velký zájem. Před mnoha hlasovacími místnostmi se tvořily fronty ještě před otevřením. V osm hodin večer hlásili volební komisaři mírně větší účast, než před čtrnácti dny. Na řadě míst dorazila skoro polovina registrovaných voličů.

Na druhém nádvoří Pražského hradu, kde je volební místnost pro asi 700 registrovaných voličů, byla k osmé večer skoro šedesátiprocentní účast. "Chodí ale opravdu hodně lidí s voličskými průkazy, což nám účast hodně zvedá. Objektivní účast je asi 46 procent," řekl člen volební komise Jiří Veselý.

21:05 - Počet voličů, kteří přicházejí, klesá. Volební místnosti se uzavřou v deset hodin večer

20:58 - V městské části Praha 6 přišlo do osmé hodiny večerní odevzdat svůj hlas 46 procent voličů. V porovnání s první kolem byla účast za stejné časové období o dvě procenta vyšší. Uvedl to mluvčí ÚMČ Praha 6 Adam Halmoši.

20:17 -  V Berlíně a Düsseldorfu mají Češi o druhé kolo prezidentské volby zatím zhruba stejně velký zájem jako o kolo první před dvěma týdny, naopak v Mnichově je zájem o hlasování citelně vyšší. Sdělili to pracovníci tamních českých zastupitelských úřadů.

19:45 - V Belgii, kde sídlí instituce Evropské unie, zatím podle konzulky Hany Peškové odvolilo zhruba 320 lidí. V zemi žije několik tisíc Čechů. Konzulka uvedla, že ve srovnání s prvním kolem přišlo voličů o něco víc. Celkem v Belgii v prvním kole v obou dnech hlasovalo kolem 600 Čechů.

19:34 -  Velký zájem provází první den druhého kola přímé volby prezidenta v Libereckém kraji. Volí i lidé, kteří první kolo vynechali.

"Byl jsem po revoluci u každých voleb. Nešel jsem jen na první kolo prezidentských před 14 dny, nebyl tam žádná kandidát, který by byl můj. Už tehdy jsem byl ale rozhodnut, že půjdu na druhé kolo a budu volit menší zlo," uvedl trafikant z centra Liberce.

19:08 - V Moravskoslezském kraji se po páté hodině odpolední volební účast na některých místech vyšplhala až na 28 procent. Například v Karviné zaznamenali předsedové komisí účast mezi 20 až 28 procenty. V Ostravě se volební účast po 17. hodině vyhoupla také přes 20 procent.

18:49 - V Plzeňském kraji je voličská účast zatím srovnatelná s prvním kolem prezidentské volby. „Zatím odvolilo okolo jednadvaceti procent voličů z pěti set čtyřiceti. Je to podobné jako v prvním kole,“ uvedla před pátou hodinou odpolední členka volební komise ve stém okrsku v Plzni. Obdobná situace panuje také v Klatovech či Tachově.

18:45 - Volební účast v městské části Praha 6 byla v šest hodin večer 35 procent. Ve srovnání s prvním kolem volby prezidenta je to za stejné časové období o pět procent víc.

17:55 - V Oldřichově v Hájích na Liberecku odvolila téměř stoletá Anežka Pošmůrná. Narodila se 5. února 1913, pamatuje dva mocnáře a všech 10 dosavadních prezidentů. Z nich měla nejraději Masaryka. Za jedenáctého prezidenta si přeje Karla Schwarzenberga.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Oldřichově v Hájích na Liberecku odvolila stoletá Anežka Pošmůrná

17:43 - Sporný inzerát namířený proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) zadal pražský advokát Vladimír Zavadil přes mediální agenturu, sdělila mluvčí vydavatelství Ringier Axel Springer CZ Kateřina Kuchařová.

17:24 - O volby projevilo zájem i 140 pacientů v nemocnici Na Bulovce. "Hned po druhé hodině volily dvě dámy na plicní klinice, protože měly do hodiny opouštět špitál," řekl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Pacienti se prý sestrám sami připomínají. "Sami volají, je to jako na ježíška, bojí se, aby se na ně nezapomnělo," uvedl mluvčí.

17:21 - V šesti volebních okrscích na Bruntálsku v pátek před pátou hodinou odvolilo 15 až 20 procent voličů. V nejlidnatější ostravské části Jihu mělo o druhé kolo prezidentských voleb v tutéž dobu zájem podobné procento voličů – 19. Předseda komise zdejšího volebního okrsku číslo 81 Jaroslav Vidiševský uvedl, že o volby je opět velký zájem.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

O volby hlavy českého státu je v Ostravě opět zájem

„S krajskými a parlamentními volbami se to vůbec nedá srovnat. Ale mám pocit, že chodí méně lidí, než v prvním kole prezidentských voleb,“ upozornil Vidiševský.

17:09 - K volbě prezidenta se hrnuli i vězni. Zájem, který daleko převyšoval ostatní volby, měli o výběr budoucího prezidenta vězni v brněnské káznici. Z více jak 350 oprávněných voličů se nechalo zapsat na seznam umožňující volit 284 z nich.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Volební komise v brněnské věznici

„Komise obejde vězení, na vazbě se chodí celu po cele, na výkonu trestu pak přijdou vězni do určených místností. Volby si samozřejmě žádají větší nasazení personálu, aby nedošlo k nějakým excesům,“ prohlásila mluvčí věznice Dana Krejčířová. Odvolil mimo jiné i jeden z amnestovaných trestanců, který už se stačil vrátit zpátky za mříže.

17:00 - Velký zájem voličů provázel první hodiny druhého kola přímé prezidentské volby v teplické čtvrti Řetenice.

Desítky zejména seniorů se tlačily u vchodu do ZŠ Buzulucká ještě před otevřením volebních místností. „Budu volit pana Zemana. Je pro mě větší autoritou než jeho protikandidát,“ řekla Právu Antonie Říhová.

Pro Josefa Matouše je naopak větší personou Schwarzenberg. „Zeman představuje minulost,“ připomněl slova knížete po prvním kole. „Navíc se mi ani trochu nelíbila agresivní kampaň Zemana, který se opět prezentoval jako podrazák a hulvát,“ shrnul pan Matouš své dojmy.

16:57 - V Liberci odvolil neúspěšný prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka. Svůj hlas dal Karlu Schwarzenbergovi, kvůli volbě se podle jeho slov musel vrátit do Liberce z pobytu v lyžařském středisku v Harrachově.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Přemysl Sobotka s manželkou volili v Liberci

„Miloš Zeman je jasně levicový a on celou tu kampaň uchopil jako premiérskou kampaň a zapomněl, že to je kandidatura na prezidenta republiky, takže jeho v žádném případě,“ řekl Sobotka, komu dal svůj hlas.

16:46 - "Volební účast ve 2. kole prezidentské volby za první dvě hodiny od otevření volebních místností za MČ Praha 6 je už 21 procent," informoval mluvčí radnice Adam Halmoši. V prvním kole byla účast za stejný čas mírně nižší.

16:37 - V šestém volebním okrsku v Olomouci měla v půl páté odvoleno zhruba pětina lidí. „Doufám, že nebudeš volit knížete. To bys vlastně volil Kalouska a toho přece nikdo nechce,“ křikl při odchodu z volební místnosti starší muž na svého kamaráda, který volit právě přicházel. „Jasně, přece nejsem blbej. Se Zemanem to sice nebude také žádná sláva, ale pořád je lepší,“ odpověděl oslovený přítel.

„Já jsem volila Schwarzenberga. To je ten pravý. Není zkorumpovaný a hlavně, je to slušný člověk. To se o Zemanovi říct nedá. Navíc je pro mě symbolem starých pořádků,“ řekla Právu zase žena středního věku.

16:35 - Voličů chodí v pátek odpoledne hodně. „Zájem voličů je ještě větší než před čtrnácti dny. Hned po druhé hodině jsme měli plno. Chodí všechny věkové kategorie,“ řekla Právu těsně před půl pátou odpoledne zapisovatelka okrskové volební komise č. 4 ve Veselí nad Lužnicí Pavla Mylerová. Dodala, že účast je výrazně vyšší než u krajských voleb, a chodí dokonce i ti, kteří při posledních několika volbách hlas neodevzdali. „ Je to asi tím, že jde o historicky první možnost podílet se přímo na volbě prezidenta,“ dodala Mylerová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus ve volební místnosti

16:28 - Prezident Václav Klaus po opuštění volební místnosti uvedl, že volil toho z kandidátů, o němž si myslí, že "bude přínosem pro tuto zemi a český stát". Ve zbývajícím čase do skončení mandátu chce podle svých slov "obhajovat a vysvětlovat amnestii".

16:20 - V lázeňském centru Karlových Varů zájem o volby po otevření okrskových volebních místností příliš velký nebyl, rozhodně menší, než v prvním kole prezidentských voleb před dvěma týdny. Zhruba polovina voličů byla místních, zbytek z řad lázeňských hostů, kteří se prokazovali voličskými průkazy, které si nechali vystavit předem v místě svého bydliště.

„Oproti minulým sněmovním, senátním nebo krajským volbám je ten počet voličů ale přeci jenom vyšší. Zaujalo mně rovněž, že chodí mnohem více mladých, takže je to s těmi staršími voliči tak půl na půl,“ uvedl člen okrskové komise ve Vojenském lázeňském ústavu v centru Karlových Varů Jan Kopál.

16:12 - Strážníci v Brně řešili i drobné incidenty ve volebních místnostech. Jedna z událostí se odehrála v budově gymnázia ve Vejrostově ulici v Bystrci. Hlídku zavolal pracovník školského zařízení, který na lince 156 uvedl, že jej údajně verbálně napadá starší muž, který prý odmítal opustit prostor gymnázia. Muž dorazil o hodinu dříve, ale školník se jej snažil vykázat a vyčkat na otevření volebních místností. Nedočkavý volič se po příjezdu strážníků uklidnil.

16:06 - Krátce po 16. hodině zavítal do volební místnosti v Praze prezident Václav Klaus. U členů volební komise se ujistil, že "nemusel mít hlasovací lístky," a následně bez komentáře vhodil lístek do urny.

15:59 - O regulérnost voleb v souvislosti s možným kopírováním voličských průkazů se vedle komunistů obává i štáb Miloše Zemana. Obrátil se proto na ministerstvo vnitra, aby zveřejnilo do tří dnů od vyhlášení výsledků volby celkový počet vydaných voličských průkazů a také voličů zapsaných do výpisů ze zvláštních volebních seznamů. Tento krok by podle Zemanova spolupracovníka Vratislava Mynáře "vyvrátil obavu o regulérnost voleb". Resort již požádal kraje, zda údaje poskytnou. Žádný zákon jim to nicméně neukládá.

15:51 - Ve volební místnosti v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku se mísili místní obyvatelé v civilním oblečení a lyžaři. Ti v blízkém Skiareálu Lipno tráví volno, ale zároveň nechtěli chybět u druhého kola prezidentských voleb. Proto si lyžaři z různých koutů republiky před odjezdem na hory vyzvedli voličské průkazy.

15:34 - Karel Schwarzenberg podá kvůli dehonestačním inzerátům v tisku trestní oznámení. Inzeráty považuje za porušení zákona a šíření poplašné zprávy. "Je to lež," prohlásil rozhořčeně nedlouho poté, co odvolil. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg krátce po volbě

15:26 - Komunisté se obávají možných podvodů s voličskými průkazy. "Vzhledem k nebývale vysokému počtu vystavených voličských průkazů KSČM požádala své zástupce v okrskových volebních komisích, aby dohlédli na důkladnou kontrolu voličských průkazů, zejména na to, zda je na nich originální podpis a nejde o kopii," uvedl místopředseda KSČM Petr Šimůnek.

15:20 - Hodinu po začátku voleb projevují hojnou účastí zájem o volby také obyvatelé královéhradeckého Moravského Předměstí. „V tuto chvíli má odvoleno 14,7 procenta zapsaných voličů, což je o trochu více než zhruba ve stejnou dobu před čtrnácti dny. To jsme měli účast asi 10 procent,“ porovnal situaci v prvním a druhém kole prezidentských voleb Miroslav Říha, předseda jedné z okrskových komisí na základní škole v Mandysově ulici.

Z reakcí lidí zatím nelze odhadnout, ke komu se přidá většina, i když něco napovídá již výsledek prvního kola, kdy v Hradci vyhrál Karel Schwanzerberg. „Nemůžu volit jako v prvním kole, protože jsem dala hlas Zuzaně Roithové. Ale co mne velmi zklamalo, tak to byl Miloš Zeman v závěru volební kampaně. Naštval mě, že říkal něco, co se pak ukázalo, že není pravda. Dokáže tak suverénně lhát! A i když se pak třeba omluví, něco z toho na tom druhém ulpí,“ vysvětlila Olga Mikolášíková z Hradce Králové, proč její hlas Zeman nedostal.

15:14 - Krátce po páteční čtrnácté hodině, kdy také ve Vlkově na Náchodsku začaly volby, vyrazily dvě členky zdejší volební okrskové komise s přenosnou urnou k třiaosmdesátileté Libuši Rezkové. „Ještě před čtyřmi lety chodila maminka sama, teď už zveme komisi domů. Ale bez možnosti zúčastnit se voleb, by to asi nešlo,“ smála se snacha paní Rezkové, když jela pro členky komise, aby nemusely v mraze putovat až na konec vesnice pěšky.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Členky komise vyrážejí s přenosnou urnou za 83letou voličkou ve Vlkově na Náchodsku.

15:04 - Svůj hlas už odevzdal i Miloš Zeman s rodinou. On, jeho dcera a manželka odvolili v Praze 5. Zeman se odmítl v průběhu volby k čemukoliv vyjadřovat.

Miloš Zeman volil ve druhém kole volby prezidenta. Video: Novinky

14:57 - Do volebních místností v Olomouci se lidé hrnuli už před čtrnáctou hodinou. Na svůj hlas si však museli počkat až na otevření volebních místností. Většina z nich byli důchodci a lidé středního věku.

„Volila jsem slušnost, tedy pana Schwarzenberga, stejně jako před čtrnácti dny. Chci změnu a tu on představuje,“ řekla Právu žena středního věku, která volila v olomouckém okrsku číslo 2 v Základní škole Komenium a představila se jako Eliška.

Foto: Petr Marek, Právo

Do volební místnosti okrsku číslo 2 v Olomouci přicházeli ihned od čtrnácti hodin voliči jeden za druhým.

„Já jsem tady, abych pomohl Zemanovi. Je to osobnost a férový člověk. Vždycky jsem byl hrdý na to, odkud pocházím, ale bude-li zvolen kníže, začnu se stydět, že jsem Čech,“ prozradil Právu svou volbu důchodce, který volil tamtéž.

14:48 -  Nevídaný zájem o druhé kolo prezidentských voleb zaznamenaly volební komise v Pardubicích. Na otevření volebních místností například před školou Bratranců Veverkových, kde je osm volebních okrsků, čekalo přes dvě stě lidí, během první půlhodiny jich odvolilo pět až šest set.

Zatímco při parlamentních nebo obecních volbách se lidé neochotně svěřovali s tím, jak a proč volili, tentokrát převládala otevřenost. Mnoho voličů mělo na klopách buď placku Volím Karla s pankáčskou podobenkou Schwarzenberga, nebo některý ze zemanovských symbolů, většinou českou vlaječku.

14:45 - Jako první z prezidentských kandidátů odvolil Karel Schwarzenberg.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Karel Schwarzenberg odvolil už krátce po otevření volebních místností.

14:43 - Jako v čekárně to vypadalo ve vstupní hale školy na Botanické ulici v Brně, kde své volební místnosti má hned několik okrsků. Už čtvrt hodiny před otevřením volebních místností zde posedávali lidé dychtiví vhodit hlas svému favoritovi.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Do volebních místností v Brně spěchali mezi prvními hlavně starší lidé.

Mezi maminkami, které přišly vyzvednout své ratolesti a rovnou si odskočily k urně, byli mezi prvními hlavně starší lidé. Většina z nich se shodla, že bude volit Miloše Zemana. Nechyběli ale ani tací, kteří i k volbám přišli s odznáčkem s nápisem Volím Karla. 

14:37 - První hlasy pro prezidentské kandidáty padají také do volebních uren v Plzni. V jedné z volebních místností v sadech Pětatřicátníků se ještě před začátkem voleb utvořila zhruba desetičlenná fronta. Mezi voliči byl také Rick Fencl, který žije třicet let ve Spojených státech amerických a vlastní dvě občanství. Dnes hlasoval pro Miloše Zemana kvůli jeho postoji k církevním restitucím.

„Z devíti kandidátů na prezidenta jsme si vybrali dva nejhorší. Volím nejmenší zlo,“ řekl Právu Fencl, který patří mezi aktivní voliče v Česku i v zámoří. „Účast je stejná jako v prvním kole přímé volby,“ zhodnotila situaci zapisovatelka komise.

Foto: Jan Švábek, Právo

Rick Fencl vhazuje svůj hlas do volební urny v Plzni.

14:33 - Premiér Petr Nečas (ODS) potvrdil Právu, že svůj hlas dal skutečně Schwarzenbergovi. „I když v posledních dvou týdnech dělal vše pro to, aby o můj hlas přišel, nakonec můj hlas patřil Karlu Schwarzenbergovi,“ řekl. [celá zpráva]

14:14 - V Poslanecké sněmovně odvolil premiér Petr Nečas. Svůj hlas dal Karlu Schwarzenbergovi.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Premiér Petr Nečas odevzdal svůj hlas v Poslanecké sněmovně v Praze.

14:23 - Prezident Václav Klaus bude volit po 16. hodině v ZUŠ Klapkova v pražských Kobylisích. Ihned poté odcestuje na summit EU-CELAC do Santiaga de Chile.

14:18 - Voliči v Semilech nebudou v druhém kole prezidentských voleb pouze vybírat svého budoucího prezidenta, ale svým podpisem pod petici se mohou vyslovit proti záměru radnice vybudovat ve městě geotermální elektrárnu a výtopnu. Podepsat ji mohou ve všech volebních místnostech deseti semilských volebních okrsků.

14:11 - Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg ohlásil, že odvolí mezi 14. a 15. hodinou v Sýkořici. Miloš Zeman odevzdá svůj hlas v 15 hodin v Praze.

14:04 - Odvoleno už mají i čeští vojáci v Afghánistánu. „Volební místnost na základně Shank v afghánské provincii Lógar se otevřela v pátek 25. ledna 2013 ve 14.00 hodin místního času. Na zvláštním seznamu voličů ve volebním okrsku v Logaru je pro druhé kolo zapsáno 235 jmen. Další čeští vojáci budou volit v afghánském Kábulu na českém zastupitelství,“ sdělila mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Generální štáb AČR

14:02 - Někteří voliči v zahraničí odvolili už včera. Například ve Spojených státech a Kanadě byl podle ČTK v první den druhého kola o volby větší zájem než před 14 dny v prvním kole. Více voličů zaznamenaly konzuláty v New Yorku, Chicagu, Los Angeles i Torontu, ale i na ambasádě ve Washingtonu.

14:00 - Volební místnosti se otevřely pro voliče v druhém kole prezidentských voleb.

Zeman a Schwarzenberg postoupili z prvního kola, které se konalo před dvěma týdny. Zatímco prvního Zemana volilo 24,21 procenta lidí, Schwarzenbergovi dalo hlas 23,40 procenta voličů.

Volební místnosti budou otevřené od pátečních 14:00 do sobotních 14:00. Poté začnou volební komisaři přepočítávat hlasy. Výsledky volby budou známy pravděpodobně v sobotu odpoledne nebo vpodvečer.

Anketa

Zúčastníte se druhého kola prezidentských voleb?
ano, už jsem odvolil/a
71,9 %
ano, teprve půjdu
16,5 %
ne
10,1 %
ještě nevím
1,5 %
Celkem hlasovalo 55232 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám