Hlavní obsah

Vyhrocená prezidentská kampaň odrazuje i od přímé volby starostů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvotní euforii nad možností, že si lidé sami mohou vybrat hlavu státu, vystřídalo zhnusení nad tím, jak se zvrhla volební kampaň. A to se přeneslo i na volbu, která se teprve plánuje – přímou volbu starostů.

Foto: Vít Šimánek

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg před začátkem debaty na Prima Family

Článek

„Od volby prezidenta jsem očekával podstatně víc, jsem tím znechucený,“ řekl Právu místopředseda Svazu měst a obcí Josef Bezdíček. Dodal, že poté, co zažil finále kampaně, je rád, že se vládní koalice dohodla, že nechá přímou volbu starosty na příští vládě.

„Nedokážu si představit, že by se to takto rozštěpilo v obcích, že by se takto lidé pošpinili a rozhádali. Vznikly by tábory a nic by se neudělalo,“ dodal Bezdíček, starosta v Čermné nad Orlicí.

Už to není o volbě a argumentech, ale o tom, kdo toho druhého pomluví.
Vojtěch Dyk

Znechuceni jsou voliči i známé osobnosti, které se zapojily do kampaně.

„Rozdělování na dva tábory mě už štve. Už to není o volbě a argumentech, ale o tom, kdo toho druhého pomluví. Ať si každý zvolí podle svého, pro mě je ten lepší Schwarzenberg,“ řekl Právu zpěvák a herec Vojtěch Dyk.

Lidé si rozmýšlejí, zda vůbec půjdou k volbám. „U nás v nemocnici jsou z toho všichni už otrávení. Každý den slyším někoho, že kvůli té rozhádané kampani nepůjdou ani k volbám,“ řekl Pavel J., zaměstnanec nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

Falešné inzeráty?

Konfrontační strategii zvolil Miloš Zeman, ale když zjistil, že to příliš nezabírá, ke konci kampaně ubral na síle. Ve čtvrtek mezi starosty menších měst vyvolaly pobouření inzeráty, které se objevily v pražském deníku Metro.

V nich Zeman oslovuje Pražany a říká, že by jako prezident vetoval nový zákon o rozpočtové určení daní, který prosadila hlavně Schwarzenbergova strana TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých a kvůli němuž Praha přijde ročně o stamilióny. Zároveň pak poslal do schránek lidí na venkově, aby „nedovolili, aby dalšího českého prezidenta volila pouze Praha“.

Toto vyjádření rozčililo starostu Kyjova Františka Lukla, který dosud Zemana podporoval. „Jsem znechucen tou kampaní a ovlivnilo mě to k tomu, že se musím zamyslet nad tím, komu svůj hlas dám,“ řekl Právu Lukl. Dodal, že jestli Zeman opravdu řekl, že by vetoval nové rozpočtové určení daní, tak je to nešťastné, protože zákon alespoň trochu narovnal diskriminaci, která tady před prosazením zákona byla.

Otázkou je, zda ale inzerát v Metru nebyla provokace, protože Zemanova mluvčí Hana Burianová ve čtvrtek uvedla, že inzerát si volební tým neobjednával. „Absolutně se od toho distancujeme,“ řekla Právu s tím, že inzerát obsahuje dopis, který Zeman nikdy nenapsal ani nepodepsal.

Anketa

Líbil se vám způsob, jakým uchazeči o post hlavy státu vedli kampaň?
Ano
15,7 %
Ne
84,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22935 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám