Hlavní obsah

Fischer nechává výběr na voličích, ale Schwarzenberga nepodporuje

Novinky, Jiří Ovčáček

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer se ve čtvrtek exkluzivně pro Novinky vyjádřil k druhému kolu přímé volby prezidenta. Zopakoval, že nepodpoří Karla Schwarzenberga. U jeho soupeře Miloše Zemana ocenil jasné názory a to, že se nedistancuje od svého působení ve vládě. Na druhou stranu ale Fischer nevydal voličům, kteří ho podpořili v prvním kole, žádné doporučení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer

Článek

Uvedl jste, že se krátce před hlasováním vyjádříte ke druhému kolu prezidentské volby. Jaký je tedy váš postoj?

V uplynulých týdnech jsem se jasně vyjádřil k oběma kandidátům. Řekl jsem, co se mi na nich nelíbí, a protože se má jednat podle pravidel fair play, ocenil jsem i věci, které stojí za ocenění. Svým voličům doporučení nedávám. Vážím si jich, myslím, že jsou to rozumní lidé a mé rady nepotřebují.

Nezazlívali vám pozitivní vyjádření na adresu Miloše Zemana?

Můžu si to dovolit. Vůči Miloši Zemanovi jsem se totiž vymezoval už v době, kdy s ním Karel Schwarzenberg ještě přátelsky rozprávěl v televizních debatách. A shrnul jsem jen fakta. Kandiduje na základě petice občanů, nezvolil tedy pohodlnější způsob cestou poslanců nebo senátorů. Jeho názory jsou jasné, známé a od svého působení ve vládě se nedistancuje. To voličům umožňuje, aby si na něj sami udělali názor.

Překvapila vás hodně reakce některých členů vašeho bývalého poradního týmu, kteří se jasně vyslovili pro Karla Schwarzenberga?

Ten poradní sbor byl koncipován jako nepolitická odborná diskusní platforma a jeho členové na to velmi dbali. To mimo jiné umožnilo, aby se jeho setkání před prvním kolem účastnili voliči různých kandidátů. Každý má ale právo vybrat si svého favorita.

Vy sám jejich doporučení teď poslechnete?

Ne, mám svoji hlavu. Důvody, proč nemohu podpořit Karla Schwarzenberga, jsem už řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám