Hlavní obsah

Odsouzení poslanci by mohli přijít o plat a náhrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákonodárci pobývající v průběhu mandátu ve vězení by mohli v budoucnu přijít o plat, poslanecké náhrady a další benefity. Ve středu by o materiálu měla jednat vláda a podle předběžného stanoviska by vůči návrhu neměla mít výhrady.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath je jedním z poslanců, které policie vyšetřuje.

Článek

Poslanci ODS, kteří návrh podali, zdůvodňují platovou novelu tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Totéž by platilo i v případech, pokud by byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Poslanci chtějí, aby norma mohla být přijata ve zrychleném legislativním procesu v rámci prvního čtení.

Předseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc už dříve řekl, že si občanští demokraté řeší předlohou svůj problém s Romanem Pekárkem (nyní nezařazený), kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. Navíc je podle Tejce téměř jisté, že Ústavní soud by při eventuální stížnosti nepřipustil účinnost zákona už pro nynější volební období.

Občanští demokraté s tím ale nesouhlasí. "Plat není ústavní věcí, není ochranou mandátu," řekl šéf klubu Marek Benda.

Vězení hrozí více zákonodárcům

Kromě Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve Sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, v tomto volebním období žádný zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl.

Bývalý sociální demokrat David Rath čeká na soud kvůli podezření z korupce ve vazbě. Soud ještě neukončil pravomocně řízení ani s Vítem Bártou (VV) a jeho bývalým stranickým kolegou Jaroslavem Škárkou. Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám