Hlavní obsah

Desítky nehod na silnicích, sníh komplikuje dopravu v celé zemi

Aktualizováno

Většinu České republiky zasáhlo v pondělí husté sněžení, které na mnoha místech komplikuje dopravu. Silničáři radí řidičům, aby jezdili opatrně. Nepříznivé počasí si vyžádalo desítky převážně lehkých dopravních nehod. Smrtí pak skončil střet osobního vozu s kamiónem na silnici I/11 mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou.

Sníh komplikuje dopravu v ČRVideo: Novinky

 
Článek

Zatímco řidič osobního vozu na místě zemřel, spolujezdec utrpěl vážná zranění, se kterými byl převezen do hradecké nemocnice, informovala mluvčí královéhradeckých hasičů.

Nehoda se stala u Nového Města, kde se při sjezdu z nadjezdu kamionu rozpohyboval návěs, který se dostal do protisměru. Tam do něj čelně narazil řidič osobního vozu, automobil po nárazu skončil na střeše. Příčinu nehody nyní vyšetřuje policie.

Na některých místech Královéhradeckého kraje napadlo až několik centimetrů sněhu. Sníh pokryl silnice všech tříd, sněžení zhoršilo viditelnost. Řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní.

Na Liberecku začalo sněžit před polednem. Sníh padal na celém území kraje a i hlavní tahy jsou zasněžené a mohou klouzat. Silničáři poslali do terénu veškerou techniku, přesto by měli řidiči jezdit se zvýšenou opatrností. Potíže mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních, varoval dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Na silnici 10 u Lažan na Liberecku havarovalo osobní auto, další nehoda hned tří aut je hlášena z Jablonce nad Nisou. Všechny nehody se zatím obešly bez zranění. Motoristé by neměli podle silničářů situaci podceňovat. Hlavně při vjíždění do křižovatek nebo zatáček by měli zpomalit.

Od dopoledních hodin hustě sněží také na většině území Středočeského kraje. Na mnoha hlavních i vedlejších silnicích leží rozbředlý sníh, což komplikuje dopravu.

V kraji se od rána stala řada nehod, které zatím neměly vážné následky. "Nehod je samozřejmě spousta, ale žádnou vážnou nebo s úmrtím hlášenou nemáme," řekla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská.

Na Vysočině přes dvacet nehod

Na silnicích Vysočiny leží ujetý sníh a stále sněží. V některých kopcích dopoledne chvílemi stály kamiony a čekaly na sypač, nehod přibývá. Policii nahlásili motoristé do 11:00 celkem 22 havárií. Všechny se obešly bez zranění, řekla ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Sněžit začalo k ránu. Meteorologové upozorňují na to, že místy dnes může napadnout pět až patnáct centimetrů nového sněhu.

"Je to napříč krajem včetně dálnice D1," řekla Čírtková k nehodám. Někde řidiči nečekali na policisty a dohodli se mezi sebou sami. Policie také přijala asi 15 telefonátů týkajících se nesjízdných úseků silnic. "Jak padá a teplota je pod nulou, tak to přimrzá," podotkla mluvčí. Řidiči kamionů hlásili problémy třeba u obce Bílý Kámen, u Netína na Žďársku a mezi Zašovicemi a Okříškami. Silnice ale zřejmě zůstaly průjezdné.

V jižních Čechách stojí v kopcích kamiony

Hustě sněží na jihu Čech. Veškerá technika cestářů je v terénu. Řidiči kamionů mají problémy zejména na Prachaticku. Cestáři aktuálně nedoporučují průjezd kamionů přes hraniční přechod Strážný. Na zledovatělou vozovku si řidiči musí dát pozor na Jindřichohradecku, ujetá vrstva sněhu je na vozovkách na Táborsku a nový sníh na Písecku a Strakonicku. Pozor na břečku a silný vítr na Českokrumlovsku, varují jihočeští dispečeři zimní služby.

Podle dopravních serverů mají řidiči problémy i jinde. Třeba v Českých Budějovicích, kde také vytrvale sněží, na křižovatce v ulici Antonína Barcala havarovalo auto s trolejbusem.

Silnice ve Zlínském kraji jsou mokré po chemickém ošetření, nebo je pokrývá rozbředlý sníh či vrstva ujetého sněhu.

Ujetý sníh od dvou do pěti centimetrů je na cestách druhé a třetí třídy na Vsetínsku, na horách je pak vrstva sněhu až do 12 centimetrů. Na ujetý sníh nebo zmrazky ale motoristé narazí i v jiných okresech, zejména na regionálních tazích a na vozovkách ve vyšších polohách. Silnice jsou sjízdné, ale jen se zvýšenou opatrností.

Hlavní tahy v Olomouckém kraji jsou po chemickém posypu většinou holé a mokré. Zbytky rozbředlého sněhu leží pouze na silnicích druhé a třetí třídy, které vedou přes Přerovsko. Sněhové přeháňky na Přerovsku snížily dohlednost na silnicích, což platí také pro sousední Prostějovsko.

Na Jesenicku a Šumpersku jsou hlavní silnice holé a mokré. Pouze ve vyšších polohách leží na vozovkách, které jsou udržovány inertním posypem, ujetá vrstva sněhu s posypem. Na Jesenicku je tato vrstva místy zledovatělá. Na Olomoucku jsou dnes ráno silnice holé a mokré.

Reklama

Výběr článků

Načítám