Hlavní obsah

Franz doporučení do 2. kola svým voličům nedal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezidentský kandidát umělec Vladimír Franz v proslovu ke svým fanouškům ocenil vedení kampaně, díky níž se podle něj podařilo dokázat, že existují rozumná společenství, a ne jen "spolčení hlupců". Podle něj je politika "virtuální svět, kde občan je jen záminkou, aby se tam někdo dostal". Volební zisk prý svědčí o tom, že tomu tak být nemusí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Článek

V rozhovoru pro Českou televizi řekl, že nebude nyní dávat doporučení svým voličům, ke komu by se měli přiklonit v druhém kole.

Franz získal při sečtení 99,95% okrsků 351 749 hlasů, což představuje 6,84 procenta.

Třiapadesátiletý umělec sice nebyl považován za favorita, jeho kandidatura však vzbudila zřejmě největší pozornost nejen v Česku, ale i v zahraničí. Zájem poutal především jeho neobvyklý zjev: tetování po celém obličeji a těle.

Franz se objevoval v čele žebříčků, které zjišťovaly popularitu kandidátů na internetu, zvítězil také ve studentských volbách, které v prosinci na středních školách organizovala společnost Člověk v tísni. Získal tehdy 40,7 procenta hlasů.

Speciál VOLBA PREZIDENTA 2.kolo

V politice se dříve neangažoval, kandidaturu iniciovala skupina jeho studentů a příznivců. Kritici mu kromě neobvyklého zjevu vyčítali také to, že v debatách projevoval nedostatek politických a ekonomických znalostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám