Hlavní obsah

Klaus poslancům amnestii vysvětlovat nehodlá. Je jasná a přesná, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu uzavřel spekulace o důvodech, které jej vedly k rozhodnutí o vyhlášení amnestie. Amnestie je prý zcela jasná, a kdo jí nerozumí, měl by si ji znovu přečíst. Prezident tak reagoval na výzvu, aby amnestii obhájil před poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Ta amnestie je tak jasná, tak jednoduchá, tak přesná, tak každému, kdo chce jí rozumět, srozumitelná, že je naprosto bezcenné ji nějak znovu vysvětlovat," prohlásil ve středu v Berlíně prezident. Poslancům by musel pouze znovu amnestii přečíst "a dát jim to za domácí úkol, aby si ji oni také v klidu přečetli".

"O té amnestii diskutovat nemá smysl," domnívá se Klaus. "Jestli to někdo používá jako politickou hru proti mně a nejenom proti mně, ale i proti dnešní vládě a premiéru (Petru) Nečasovi, tak v tom já žádným spoluhráčem v této věci pro tyto lidi v žádném případě nebudu," zdůraznil prezident v prohlášení k výzvě na vystoupení před poslanci.

Premiér Nečas (ODS) po jednání vlády uvedl, že mu vláda doporučila, navrhnout prezidentovi účast na jednání Sněmovny, kde bude chtít opozice kvůli amnestii vyslovit vládě nedůvěru.

Schůze zatím nebyla vyhlášena, ČSSD by ji chtěla svolat na příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé si utahují z amnestie

Amnestie, kterou v novoročním projevu vyhlásil prezident Václav Klaus, se na internetu stala terčem množství koláží, v nichž si lidé začali z rozhodnutí hlavy...

Výběr článků

Načítám