Hlavní obsah

Klausova amnestie se dotkne i případu smrtelné nehody dcery kancléře Weigla

Právo, rav

Prezidentská amnestie se úzce dotkne i Klausova nejbližšího spolupracovníka, hradního kancléře Jiřího Weigla, respektive jeho dcery odsouzené k podmínce za smrtelnou dopravní nehodu. Právu to ve středu potvrdil mluvčí Okresního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Weigl

Článek

„Amnestie se jí dotkne částečně, protože jí byl pravomocně uložen trest podmíněného odnětí svobody ve výměře dvou let, ale zároveň dostala trest zákazu činnosti, na který se nevztahuje. Bude jí tedy smazána podmínka, ale zákaz řízení motorového vozidla na 4,5 roku jí zůstane,“ řekl ve středu Právu Wažik.

Magdalena Weiglová (19) dostala podmínku pravomocně loni v září za tragickou nehodu z června 2011 poblíž Lázní Toušeň, kdy jela se svými dvěma spolužačkami vrátit na konci školního roku učebnice do Brandýsa nad Labem.

S rodinným fordem nezvládla průjezd levotočivou zatáčkou, najela na krajnici a poté do příkopu. Po dalších dvaceti metrech jízdy pak narazila do stromu.

Původní rozsudek zněl na jeden rok vězení

Zatímco Weiglová jako řidička vyvázla pouze se zlomeninou ruky, dvě mladé spolujezdkyně se zranily těžce, přičemž jedna z nich ještě v den nehody na následky zranění zemřela. V té době přitom měla dcera hradního kancléře řidičský průkaz jen dva měsíce a ujeto pouhých sto kilometrů.

Weiglová sice dostala od Krajského soudu v Praze nakonec podmínku a 4,5 roku zákazu řízení, ale původně jí soud v Praze-východ vyměřil přísnější trest jednoho roku vězení a šestiletý zákaz usednout za volant.

I kdyby jí ale odvolací senát trest nezmírnil, amnestie by se dotkla i původního rozsudku. "I ten jeden rok nepodmíněně splňuje podmínky prezidentské amnestie, takže by jí byl rovněž smazán,“ doplnil soudce Wažik.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii

Prezident Václav Klaus v úterý ve svém novoročním projevu uvedl, že vyhlašuje dílčí amnestii. Platit má od středy. Klaus například promíjí některé podmíněně...

Výběr článků

Načítám