Hlavní obsah

Loňský rok byl teplotně nadprůměrný, Česko zažilo vlny veder

Loňský rok byl podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teplotně nadprůměrný. Odchylka od dlouhodobých dat se pohybovala o 0,7 stupně Celsia. Nadprůměrně teplá byla většina měsíců, výrazně chladný byl pouze únor. Další statistiky budou mít meteorologové v příštích týdnech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Největší vlna veder však Česko zasáhla ve druhé polovině srpna

Článek

Teploty byly srovnávány s průměrem let 1970 až 2000. "Jako celek byly podprůměrné jen únor (odchylka od normálu minus 4,3 stupně Celsia), říjen (minus 0,5 stupně Celsia) a prosinec (minus 1,1 stupně Celsia). Ve všech ostatních měsících minulého roku byla průměrná teplota nad normálem, nejvíc v listopadu (plus 2,4 stupně Celsia)," uvedl Jan Šrámek z ČHMÚ.

Například přesně před rokem zažilo Česko nejteplejší den od roku 1988, teploty šplhaly nad deset stupňů. Konec ledna a první polovina února ale přinesly arktické mrazy, kdy průměrné denní teploty spadly na minus osm až minus 15 stupňů. V polovině března pak padaly teplotní rekordy, protože rtuť na řadě míst překročila dvacítku, konec dubna a začátek května přinesl dokonce teploty přes 30 stupňů.

Rekordně teplý byl i červen, maxima dosáhla až 35 stupňů. Největší vlna veder však Česko zasáhla ve druhé polovině srpna, 20. srpna bylo v Dobřichovicích naměřeno absolutní teplotní maximum 40,4 stupně Celsia. [celá zpráva]

Na tropickou třicítku se oteplilo ještě v září a meteorologové konstatovali, že ve 238 let dlouhé historii měření pražského Klementina se loňské léto umístilo na devátém až 11. místě. Také v listopadu se některé dny oteplilo až na 16 stupňů, mrazy udeřily až v první polovině prosince, kdy na horách přituhlo až na minus 27 stupňů. Vánoce ale opět přinesly teplotní rekordy, místy se oteplilo na 14 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám