Hlavní obsah

Samostatnému Česku je 20 let

Česká republika je přesně 20 let samostatným státem. V pondělí se připomíná výročí rozdělení Československa, z něhož vznikly dvě samostatné země - Česko a Slovensko. Rozpadem federace tak vyvrcholily spory o fungování a budoucnost společného státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česko pak nabralo rychlý směr k euroatlantické integraci, Slovensku se ale jeho zpoždění podařilo dohnat. Česko vstoupilo do NATO v roce 1999 s předstihem. Slovensko na váhání doplatilo a stalo se novou členskou zemí až o pět let později.

Ve stejném roce však obě země bývalé federace rozšířily společně s osmi dalšími státy státy Evropskou unii. Slovensko pak naopak předběhlo Česko a přijalo společnou měnu euro. V Česku se zatím stále platí korunou a datum přijetí eura není i s ohledem na krizi v eurozóně známo.

Cesty obou zemí bývalé federace se rozdělily v roce 1992. Úvahy o rozdělení Československa se staly reálné 26. srpna. Tehdy předstoupili v brněnské vile Tugendhat premiéři Česka a Slovenska Václav Klaus a Vladimír Mečiar před novináře a oznámili, že československý stát bude od 1. ledna 1993 minulostí.

Havel oznámil, že odstoupí

Slovenští poslanci už v červenci přijali Deklaraci o svrchovanosti SR. Následně prezident Václav Havel oznámil, že v reakci na vývoj ve zemi odstoupí. V prosinci pak Federální shromáždění přijalo usnesení k ústavnosti procesu zániku ČSFR a vzniku nástupnických států. Činnost ukončilo po 22 letech.

Havel se po rozdělení federace vrátil na Hrad a byl opět hlavou státu, i když samostatného Česka. Prezidentem Slovenska se stal Michal Kováč.

Rozdělení federace vztahům mezi oběma zemí prospělo. A tak nejen díky jazykové a kulturní blízkosti vzájemné vztahy politici z Prahy a Bratislavy nyní považují za mimořádně dobré a nadstandardní.

Anketa

Prospělo rozdělení federace vztahům mezi Českem a Slovenskem?
Ano
38,9 %
Ne
61,1 %
Celkem hlasovalo 7151 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám