Hlavní obsah

Protivládní uskupení jednala s Bártou a Okamurou o svržení vlády

Novinky, jas
Praha

Několik protivládních sdružení usiluje za pomoci Věcí veřejných (VV) o svolání mimořádné schůze Sněmovny, na níž by poslanci hlasovali o vyslovení nedůvěry kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Po čtvrtečním jednání to oznámili Vít Bárta a mluvčí Holešovské výzvy Jaroslav Popelka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

"Vyzýváme všechny parlamentní strany, aby nevyčkávaly a neprodleně vyvolaly mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny s cílem vyslovení nedůvěry vládě ČR," stojí v usnesení s tím, že 19. ledna by se protivládní sdružení měla dohodnout na dalším postupu.

Jednání se zúčastnil i senátor Tomio Okamura, který chce v horní komoře parlamentu svolat veřejné slyšení, na němž by se mělo diskutovat "o změně Ústavy ČR s cílem prosazení závazného celostátního referenda a přímé volby poslanců".

Bárta dodal, že bude žádat Věci veřejné, aby aktivity, jejichž cílem je konec koaliční vlády, podpořily. Jejich účelem je prý vytvořit také tlak na opoziční ČSSD, aby hlasování o nedůvěře ve Sněmovně vyvolala. ČSSD už před Vánoci uvedla, že by tento krok učinila až potom, co by před Sněmovnu nepředstoupil v souvislosti se současnou vládní krizí se žádostí o důvěru Nečas.

Stabilita kabinetu je momentálně ohrožena kvůli odvolání předsedkyně LIDEM Karolíny Peake z pozice ministryně obrany. Strana již vyzvala své ministry, aby k 10. lednu podali demisi. ODS a TOP 09 chtějí s nejmenší koaliční stranou dále jednat.

Opozice k vyslovení nedůvěry vládě potřebuje hlasy minimálně 101 poslanců. Řádná schůze Sněmovny by se měla uskutečnit až v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám