Hlavní obsah

Schwarzenberg o menšinovou vládu nestojí a doufá v dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ODS by neměla spoléhat na to, že by mohla zasedat v menšinové vládě s TOP 09. Její předseda Karel Schwarzenberg pro Českou televizi uvedl, že doufá v pokračování stávající koalice obou stran spolu s LIDEM. Pokud by se však koalice rozpadla, TOP 09 by nechtěla být v menšinovém kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Věřím, že se podaří vládní krizi urovnat, pokud ne, TOP 09 nechce být s ODS v menšinové vládě,“ citovala televize Schwarzenberga.

Kalousek: Je to problém premiéra

Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek nechtěl o menšinové vládě spekulovat.

"Tato situace je výsostným problémem pana premiéra. Náš předseda Karel Schwarzenberg docela ostře protestoval jak proti koaliční výměně resortů, tak proti jmenování Karolíny Peake ministryní obrany. Pan premiér velmi autoritativně trval na tom, že je to jeho pravomoc a odpovědnost. Měl pravdu, ale jestli si ji prosadil proto, aby ji zase po týdnu odvolal, tak je celá záležitost jeho problém," řekl Právu místopředseda TOP 09.

Jeho strana je prý připravena pokračovat v naplňování vládního programu i současné koalice. "Nejsme ale připraveni dělat rozhodčího ve sporech předsedů ODS a LIDEM. Až si to mezi sebou vyříkají, my jim sdělíme své stanovisko,“ řekl Kalousek.

Ministři LIDEM odejdou

Kabinet se dostal do krize po rozhodnutí premiéra navrhnout odvolání předsedkyně LIDEM Karolíny Peake z pozice ministryně obrany. Vicepremiérka předsedu vlády rozhořčila tím, že den po svém nástupu do funkce odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka.

Prezident Václav Klaus návrhu vyhověl a Peake ve čtvrtek odvolal. Její strana na to zareagovala slovy o konci koalice. Zároveň vyzvala své ministry, aby k 10. lednu podali demise.

Páteční rétorika již byla od všech aktérů mírnější a ODS deklarovala zájem ve stávající koalici pokračovat. LIDEM opáčila, že chce znát jasné představy o podobě případné další spolupráce. [celá zpráva]

Premiér zároveň v pátek převzal pověření vést ministerstvo obrany. Jeden z prvních kroků, které z pozice ministra učinil, bylo jmenování Picka zpět do pozice prvního náměstka. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám