Hlavní obsah

Dobeš: Peake sebrali hračku a brečí, pojďme podpořit premiéra

Novinky, Václav Lang
Praha

Nezařazený poslanec Josef Dobeš (zvolen za VV) se v rozhovoru pro Novinky ostře ohradil vůči odvolané ministryni obrany Karolíně Peake, své bývalé kolegyni z Věcí veřejných. Naopak vyzval k podpoře premiéra Petra Nečase (ODS). Postěžoval si také na současné i bývalé členy VV, kteří podle něj mají na svědomí většinu problémů vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Dobeš

Článek

Jak na vás působilo čtvrteční poměrně ostré vyjádření premiéra Petra Nečase na adresu vaší bývalé stranické kolegyně Karolíny Peake?

Poprvé po dlouhé době jsem mohl říct, že stojím stoprocentně za premiérem této republiky, protože včerejší kroky premiéra byly mužné, rázné a zodpovědné. Kdyby teď vyvolala opozice hlasování o nedůvěře vlády, tak v tuto chvíli nemám ani milimetr pochybností, jak bych hlasoval. Postavil bych se za svého premiéra, protože jeho počínání schvaluji.

Tvrzení Karolíny Peake a Petra Nečase ohledně důvodu odvolání se rozcházejí. Kloníte se tedy k odůvodnění premiéra, podle kterého jednala Karolína Peake za jeho zády, a přestože slíbila, že se vyvaruje personálních zemětřesení, odvolala klíčové muže resortu?

Když dneska otevřu noviny a přečtu si, že Karolína Peake říká, že to byla Mnichovská zrada, tak mě to neskutečně vytáčí a říkám si: ‘tahle ambiciózní, mladá, ale nezralá dáma používá výrazy, které jsou za hranou’. Co se dělo v roce 1938, to bylo něco úplně jiného, než to, že jí sebrali hračku, kterou devastovala, a ona teď sedí na pískovišti, kope nožičkama a brečí. To není Mnichov 1938, to je nezodpovědné chování bývalé ministryně obrany a jednoznačně rázný a kompetentní krok premiéra této republiky.

Změnil se po posledních dnech váš názor na Karolínu Peake?

Můj názor je stále stejný. Dnes jsem už asi pětkrát - vám to řeknu pošesté - řekl, že jsem od včerejška strašně smutný. Protože mýma rukama prošla drtivá většina lidí z Věcí veřejných, ať současných nebo minulých, a je potřeba si férově říct, že 80 procent problémů, které v koalici, ve vládě jsou, jsou způsobeny současnými nebo bývalými lidmi z Věcí veřejných.

Velmi drsně se naplňuje moje úvaha z roku 2008, kdy jsem své bývalé kolegy varoval, abychom nechodili do velké politiky, že na to nemáme, že jsme nezralí a jsme na to nepřipravení. Tehdy jsme byli pouze opozičními zastupiteli Prahy 1, velmi rychle jsme se dostali do funkcí, dostali jsme neskutečnou zodpovědnost, vliv a moc a v drtivé míře jsme ji neunesli. Je mi z toho smutno, protože za současnou situaci zodpovídáme my, bývalí a současní členové VV.

Ve Sněmovně je kromě vás ještě řada nezařazených poslanců, někteří jsou dokonce vaši bývalí kolegové z VV. Budete s nimi hovořit o podpoře vlády?

Už nyní poměrně intenzivně diskutuji se všemi nezařazenými, ale i mně blízkými poslanci v Poslanecké sněmovně, a probírám s nimi, jestli mají stejný názor na to, co se stalo.

Situace je dramatická. Opozice v čele s ČSSD bude mít nepochybně tendenci vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. V tuto chvíli vidím skutečně vážnou krizi a vážnou hrozbu. Vnímám svou roli jako roli stabilizátora. Protože na takové blbosti sundat vládu, jako je to, že Karolína Peake dostala ministerstvo obrany, které za týden téměř zdevastovala, načež ji premiér správně odvolá, mi připadá, že už je úplný absurdistán. Pojďme říct, že v této chvíli je třeba premiéra podpořit a dát té vládě čas, protože ještě za rok a čtvrt je možné udělat několik dobrých věcí, které je tady potřeba udělat.

Má stávající koalice reálnou šanci vydržet do příštích voleb?

Jestli by po této komedii na ministerstvu obrany a po uměle vyvolané krizi plačícím děckem, že je bez hračky, měla padnout vláda? Tak to si ani nedovedu představit, jak to komentovat.

Každý poslanec musí vědět, že premiér má právo ministra odvolat. Vyjednalo se, že LIDEM dostanou resort obrany, nominovali tam osobu jménem Karolína Peake. Mnoho lidí na začátku říkalo, a byl bych na jejich straně, že je pro to nezpůsobilá, nicméně dostala šanci. Tak tak, že nerozvrátila ministerstvo obrany. Pan premiér ihned zasáhl, Karolínu Peake odvolal a ona vyvolala politicko-společenskou krizi. To je špatně.

Teď musí zodpovědní poslanci říct: ‘Premiére, teď jsi jednal správně a my tě v tom podpoříme’. Znovu říkám, tento případ je pro mě naprosto jasný a v tomto případě budu stát na straně pana premiéra a budu se o tom bavit s kolegy a budu je vybízet, aby ho podpořili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám