Hlavní obsah

Šiškovi lidé z byznysu se stále drží pozic ve správě sociálního zabezpečení

Právo, jim
Praha

Přestože to už je více než dva měsíce, co kvůli podezření z korupce odešel bývalý první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, jeho lidé mají stále v úřadu vliv, zejména na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu

Článek

Tento týden byl sice odvolán náměstek ústředního ředitele ČSSZ a Šiškův dlouholetý známý Radek Doležal, na úřadu jsou však ještě další tři lidé blízcí vyšetřovanému exnáměstkovi.

Nadále na ČSSZ pracuje bývalý ředitel odboru informatiky Milan Hojer, který společně se Šiškou skončil na policii, protože byl přítomen Šiškovu údajnému korupčnímu jednání. Hojer sice nemá významnou funkci, ale podle zdrojů z úřadu má stále vliv na zadávání agend. Hojer do ledna pracoval pro společnost Deepview, která je jednou z 27 firem na seznamu subdodavatelů pro nový systém výplat dávek.

Ředitelem úseku informačních a komunikačních technologií na ČSSZ je také Martin Dušek, který byl dříve Šiškovým prvním poradcem a který mezi lety 2000 a 2011 byl jednatelem IT firmy Solutions.

Vazby přes byznys pojí k Šiškovi i Duškova zástupce Radima Wylegalu. Se Šiškou vlastnil Masarykovu chatu v Beskydech, loni v červnu se svého podílu zbavil.

S Doležalem se znal od 90. let

Doležalovo odvolání přišlo jen den poté, co byl v úterý do funkce ústředního ředitele ČSSZ jmenován Vilém Kahoun, který jako krizový manažer přitom úřad ještě donedávna vedl. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) již naznačila, že jedním z jeho prvních kroků by mělo být odvolání Doležala kvůli předraženému tendru na tiskárny.

Doležal byl coby náměstek ústředního ředitele ČSSZ nejvýše postaveným Šiškovým mužem. Setkal se s ním v 90. letech ve společnosti Echoton, která nechvalně proslula pokusem o výrazně předražený prodej svých akcií dceřiné společnosti ČEZ s názvem CEZTel. Šiška chtěl prodat 51 procent akcií Echotonu za čtvrt miliardy. Audit ale transakci zmařil, protože podle něj měly akcie hodnotu jen pěti miliónů.

Doležal k tomu uvedl, že v Echotonu působil v letech 1994 až 1996 coby zástupce jiné firmy, která poskytla Echotonu finanční leasing. „Obchodní vztah trval pouze po dobu splácení leasingu, poté jsme již nespolupracovali,“ sdělil již před časem Právu Doležal.

Jenže podle obchodního rejstříku figurují oba také ve firmě TM-Katel. Doležal zde byl od roku 1995 do roku 1997 členem představenstva i dozorčí rady, Šiška předsedou představenstva od roku 1994 do roku 2000.

Doležal do konce října působil také jako místopředseda představenstva společnosti Trifid Consult, která v minulosti například zpracovávala zakázku v projektu Spisové služby na Úřadu práce. „Podíl na této zakázce ve finančním vyjádření nepřesáhl dva milióny korun. Na jiných státních zakázkách pro resort MPSV společnost Trifid Consult, a. s., nepracovala ani přímo ani jako subdodavatel,“ uvedl Doležal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám