Hlavní obsah

ODS chce pokračovat v koalici, LIDEM jí vzkazuje: Nedělejte podrazy

Aktualizováno

Vedení občanských demokratů se po pátečním jednání shodlo, že chce pokračovat ve stávající koalici. Se stranou LIDEM, jejíž představitelé se po čtvrtečním odvolání stranické šéfky Karolíny Peake z ministerstva obrany rozhodli odejít z vlády, chce ODS po svátcích jednat. Peake byla v reakci zdrženlivá.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Miroslava Němcová, Petr Nečas, Pavel Blažek a Martin Kuba na páteční tiskové konferenci po jednání grémia ODS.

Článek

Vedení ODS jednoznačně podpořilo kroky Petra Nečase. Zároveň deklarovalo, že má zájem na pokračování stávající koalice. „Jsme připraveni o pokračování tohoto koaličního projektu jednat,“ řekl Nečas, který zároveň důrazně odmítl spekulace o možném spojenectví ODS s Věcmi veřejnými.

Jak dále uvedl, po svátcích bude ODS iniciovat otevřené jednání s představiteli LIDEM. Přiznal, že stávající situace si žádá zklidnění, které by mohly přinést právě vánoční svátky. „Nejhorší rozhodnutí jsou ta, která se dělají pod vlivem emocí,“ řekl premiér.

Karolína Peake byla v reakci zdrženlivá. "Pokud s námi chce ODS mluvit, tak pouze za podmínky, že se tentokrát dozvíme opravdu celou představu o spolupráci, nikoli jen tu půlku, která se zrovna hodí panu premiérovi do krámu," řekla Právu.

Nečas Peake přirovnal k brankáři

Na adresu odvolané Peake premiér znovu uvedl, že funkci ministryně obrany nezvládla. Pro vykreslení použil fotbalovou terminologii. Uvedl, že situace je podobná, jako když „máte velmi kvalitního brankáře a postavíte ho do obrany“. V obraně ani velmi dobrý brankář neodvede dobrý výkon, přirovnal Nečas.

Podle něj brankář následně putuje zpátky do branky, stejně jako Peake zůstává místopředsedkyní vlády. Nedokázal však vysvětlit, jaká agenda Peake nyní připadne, když vedení Legislativní rady vlády po ní mezitím převzal Petr Mlsna.

Reklama

Související články

Premiér nemohl být příčetný, míní Gazdík

Čtvrteční bleskové odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) z pozice ministryně obrany koaliční partnery překvapilo. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 STAN...

Výběr článků

Načítám