Hlavní obsah

Za odvoláním Peake může být hrozba pozdržení daňového balíčku

Právo, rsk

Po překvapivém odvolání Karolíny Peake (LIDEM) ihned vyvstala řada spekulací. V kuloárech se ve čtvrtek mluvilo o tom, že premiér Petr Nečas (ODS) jednal na vlastní pěst bez důkladných konzultací v ODS a že nyní se LIDEM pokusí obejít premiéra Nečase a bude jednat s prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident republiky Václav Klaus (vlevo) s předsedou vlády Petrem Nečasem

Článek

Nečekaný premiérův návrh mohl být údajně důsledkem hrozby prezidenta Václava Klause, že pokud premiér nesesadí Peake, nepodepíše prezident, který s nasazením Peake na obranu nesouhlasil, vládní daňový balíček. Samotného Nečase rozčílilo nejen odvolání náměstka Picka, ale zejména to, že Peake v médiích komentovala osobní telefonát s premiérem.

Obrana Kubatovi?

Z ODS pochází informace, podle které toto křeslo ještě před uzavřením dohody s LIDEM o přerozdělení resortů obrany a dopravy Nečas nabídl předsedovi regionálního sdružení ODS a členu stranické výkonné rady Janu Kubatovi.

ODS a TOP 09 mají dohromady 90 poslanců. Co se týká nezařazených zákonodárců, tak mohou počítat s hlasy Josefa Dobeše, Milana Šťovíčka, většinou koalici podporovali Pavel Bém a Michal Doktor, s vládou také hlasoval Jaroslav Škárka.

ODS oficiálně oznámila, že nepočítá s hlasem odsouzeného Romana Pekárka. K LIDEM docházejí na klub i nezařazení Radim Vysloužil a Martin Vacek. I kdyby všichni tito nezařazení poslanci hlasovali s koalicí, scházely by vládě tři hlasy, aby měla většinu 101 poslanců. Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí hlasovala spíš proti vládě.

Na řadu by tak mohlo přijít lovení mezi zákonodárci LIDEM, jichž je šest, nebo jedenácti poslanci VV. Véčka totiž po očištění neformálního lídra Víta Bárty z korupce by se pro vládní koalici mohla stát opět stravitelná.

Podporu vládě ale odmítla šéfka klubu véček Kateřina Klasnová. „Jednoznačně odmítám za celé VV, že bychom podporovali stávající kabinet. Jsem schopna ručit za všechny naše poslance. Naopak jsem volala šéfovi klubu soc. dem. Jeronýmu Tejcovi a ptala jsem se ho, jak by se díval na vyslovování nedůvěry vládě,“ řekla Právu.

Šéf VV Radek John uvedl: „LIDEM dokázali, že se s nimi dá kopat jako s hadrem od rohu k rohu vládní místnosti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám