Hlavní obsah

Jako do zdi. ODS se nedaří Pekárka vyštípat z poslaneckých lavic

Novinky, val
Praha

Poslanec Roman Pekárek, kterého Vrchní soud poslal v úterý na pět let do vězení za korupci, se nemá k tomu, aby opustil poslanecký mandát, z něhož mu plyne mzda poslance. V tomto směru je na něj krátká i jeho domovská ODS, v níž si Pekárek pozastavil členství. Strana proto přichystala normu, podle níž by neměl alespoň nárok na pobírání platu.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Článek

Informoval o tom předseda klubu ODS Marek Benda. Zdůraznil, že ODS znovu vyzvala Pekárka ke složení mandátu, zároveň ale přiznal, že je to to jediné, co mohou poslanci v tuto chvíli dělat. „Nezbývá nám nic jiného než apelovat, jinou možnost, jak ho zbavit mandátu, nemáme,“ řekl Benda.

ODS proto podle něj na začátku příštího roku navrhne novelu zákona o platech, podle které by zákonodárci odsouzení pravomocně za úmyslný trestný čin neměli po dobu výkonu trestu nárok na pobírání platu. Pekárkovi totiž z poslaneckého mandátu plyne i přes pravomocný rozsudek soudu měsíční mzda ve výši přes 50 tisíc korun. [celá zpráva]

Pekárek se zatím nehodlá mandátu vzdát. Rozhodl se počkat, jak dopadne jeho případné dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil serveru Ihned.cz.

Sněmovna by podle Bendy mohla novinku projednat do poloviny února. Vztahovat by se měla už k tomuto volebnímu období.

S jeho hlasem ODS nepočítá

Celou situaci by přitom pomohla vyřešit novela Ústavy, kterou v květnu předložila Sněmovně její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Počítá totiž s tím, že poslanec či senátor by v případě pravomocného odsouzení o mandát automaticky přišel a na jeho místo by nastoupil náhradník.

Benda rovněž uvedl, že ODS nekalkuluje s hlasem Pekárka, který již pozastavil členství ve straně. Středečního hlasování o DPH se ale odsouzený poslanec podle něj nezúčastní.

Reklama

Související články

Kolínská ODS vyzvala Pekárka k odchodu

Kolínská ODS ve čtvrtek večer znovu vyzvala nového poslance Romana Pekárka, aby opustil stranu. Pekárek je totiž zatím nepravomocně odsouzen za korupci na šest...

Výběr článků

Načítám