Hlavní obsah

Chodníky a silnice v Čechách jsou pod ledem, vydrží až do neděle

Právo, Novinky, ČTK, ch, cis
Aktualizováno

Silnice a především chodníky v Čechách pokryla v noci vrstva ledu. Chůze, především po dlažbě, se stala adrenalinovou aktivitou. Pod ledem jsou silnice a chodníky v Praze, Libereckém a Ústeckém kraji a na jihu Čech. Ledovka se bude tvořit i během nedělního dopoledne, posléze se s klesajícími teplotami vytvoří náledí.

Kvůli namrzlým chodníkům mají lidé problémy s chůzíVideo: Novinky

 
Článek

Zatímco ledovka vzniká zmrznutím deště, který na povrch padá, náledí vzniká zmrznutím mokrého povrchu. Ledovka je charakteristická souvislou průhlednou vrstvou ledu a netvoří se jen na silnicích, ale i na jiném povrchu. Může posléze vydržet nějakou dobu i při teplotách nad nulou.

Český hydrometeorologický ústav varování v sobotu dopoledne zmírnil ze stupně extrémního nebezpečí na vysoký. Ledovka se má dál tvořit hlavně v Čechách, na jihozápadě Moravy a na Vysočině.

Naopak severní Morava a Slezsko a také severní části Čech by měly zůstat ušetřeny.

V místech, kde klesne teplota pod nulu, se v neděli bude tvořit náledí.

V Praze kloužou chodníky

V Praze mají problém především chodci. Kloužou hlavně dlážděné chodníky a téměř neschůdné jsou v místech, kde vedou z kopce, tedy například na Žižkově nebo ve Vršovicích.

"Nejhorší jsou chodníky, kde jsou kostky, tam je situace velmi vážná," uvedl mluvčí pražské technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Lidé by proto podle něj měli vyrazit do ulic, jen pokud je to opravdu nezbytné.

Hlavní silnice jsou po ošetření technikou sjízdné, silničáři se soustředí i na silnice, kterými projíždějí autobusy MHD.

Na menších silnicích středních Čech se stalo mnoho dopravních nehod, při nichž vozy doklouzaly do příkopu. Kluzká vozovka je podle upozornění Ředitelství silnic a dálnic i na 15. kilometru D1.

Silničáři na severu Čech lidem doporučili, aby raději vůbec nevyjížděli. Na sklech aut se přes noc vytvořila silná vrstva ledu, která nejde seškrábat, musí se teplem rozehřát.

Vrstvu ledu vytváří déšť, který na povrchu, jehož teplota je pod nulou, mrzne.

Třináct nehod během rána

Déšť při teplotách pod nulou změnil v sobotu ráno komunikace Ústeckého i Karlovarského kraje v zrcadlo. Jen na Karlovarsku přijali už před devátou dopoledne policisté hlášení o třinácti dopravních nehodách.

Námraza zastavila podle mluvčího krajské policie Pavla Valenty silnici na obec Oloví. „Kolona vozidel stojí na náledí, silnice je neprůjezdná. Pokud řidiči opravdu nutně nemusí vyjet, doporučujeme, aby raději zůstali doma,“ uvedl.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Řadu dopravních nehod přineslo náledí na silnicích Karlovarského a Ústeckého kraje (na snímku nákladní vůz mimo vozovku u palivového kombinátu v Ústí nad Labem - Hrbovicích).

Pokud už musí nezbytně vyjet, je podle něj důležité myslet na podstatně delší brzdnou dráhu na kluzkém povrchu. „Prosíme řidiče, aby dodržovali bezpečnou vzdálenost mezi vozy, zejména na silnicích nižších tříd,“ dodal.

"Na všech silnicích je ledovka od dvou hodin. Mechanizaci máme venku a snažíme se to regulovat," uvedl dispečer zimní údržby v Ústeckém kraji.

Sůl vydrží jen chvíli

Ledovka se ráno vytvořila i na Kutnohorsku a také v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je v příhraničních oblastech - především na Domažlicku, Klatovsku a zejména na Tachovsku.

"Jezdíme od noci, kde se udržují silnice chemicky, nasypeme sůl, která chvíli funguje, ale srážky ji za chvíli naředí a začne to zase umrzat," popsal krajský dispečer silničářů Jiří Slapnička.

Na jihu Čech havarují auta

Na jihu Čech pomáhali řidičům na zledovatělých vozovkách hasiči v sobotu od časného rána během necelých dvou hodin pětkrát.

„Už po čtvrté ráno jsme tahali z příkopu osobní auto u Sepekova na Písecku. Po půl sedmé pomáhala volarská jednotka řidiči, který skončil s autem na střeše u Volar. O hodinu později bylo třeba vyprostit auto z příkopu u Horního Dvořiště na Českokrumlovsku. Všechny tři nehody se naštěstí obešly bez zranění,“ řekla Právu mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

Po osmé zasahovali hasiči u Majdalény na Jindřichohradecku. Právě tato nehoda skončila tragicky.

„Podle prvních informací po nárazu auta do stromu jedna osoba ve vozidle zranění podlehla a dvě další jsou zraněny. Silnice je uzavřena a náhradní trasa vede přes Třeboň a Brannou,“ sdělila Právu krajská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám