Hlavní obsah

Souhlas obou rodičů s léčbou potomka bude minulostí, zmizí i absurdita roku

Aktualizováno

Sněmovna v pátek schválila zrušení potřeby souhlasu obou rodičů s léčbou potomka. Opatření zavedené zdravotnickou reformou přineslo podle ministerstva zbytečné komplikace, proto se jej rozhodlo zrušit. Poslanci rovněž schválili novelu zákona, podle níž by měly být recepty od roku 2015 předepisovány až na výjimky elektronicky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle další novely nebudou muset na lékařskou prohlídku všichni brigádníci, ale pouze je ti, kteří budou vykonávat rizikovou práci. Všechny normy poputují do Senátu.

Poslanecká novela uvádí, že pro léčbu postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta.

Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Předloha také zpřesňuje vymezení zdravotních služeb, které mohou lékaři poskytovat bez souhlasu.

Elektronické recepty budou povinné

Poslanci rovněž podpořili novelu zákona o léčivech, která obsahuje i povinné užívání elektronických receptů. Povinné využívání elektronického receptu zařadila dolní komora na návrh zdravotnického výboru do původně technické vládní normy, která přejímá evropské směrnice a má hlavně ochránit české pacienty před padělky léků.

Předkladatelé z řad koaličních poslanců si od zavedení povinných elektronických receptů slibují úspory jedné až dvou miliard korun ročně. Zmizí podle nich také falešné recepty. Výjimky stanoví vyhláškou ministerstvo zdravotnictví.

Elektronický recept mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Systém ale prý není příliš využíván, drtivá většina receptů je nyní papírová.

Absurdita roku se má změnit

Brigádníci, kteří chtějí pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, budou muset podstoupit vstupní zdravotní prohlídku asi jen v případech, pokud by vykonávali rizikovou práci.

Nutnost zdravotních prohlídek i pro brigádníky zavedla zdravotnická reforma platná od dubna. Opatření letos zvítězilo v anketě Absurdita roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám