Hlavní obsah

Registr vozidel se napojil na další databáze. A zhroutil se

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, tom, zaš, pra

Centrální registr vozidel (CRV) se ve čtvrtek oficiálně napojil na další registry. Propojení s databází obyvatel a adres by mělo přinést komfortnější a rychlejší fungování celého systému. CRV se od svého spuštění před několika měsíci potýká s nižší efektivitou ve srovnání s předcházejícím systémem. Obavy, že po propojení systémy začnou kolabovat, se naplnily. Někde se systém zpomalil, jinde se zcela zhroutil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Centrální registr vozidel po propojení se základními registry nefunguje

Článek

Necelou hodinu a půl fungoval centrální registr vozidel v Karviné. Poté podle slov mluvčí karvinského magistrátu zkolaboval. „Před devátou ranní agenda opět zcela zkolabovala a nemůžeme odbavovat klienty. Ráno po otevření o půl osmé jsme odbavili dva žadatele, kolem osmé se systém výrazně zpomalil a na každou operaci čekali naši úředníci dlouhé minuty, před devátou hodinou systém spadl úplně. Nejsme schopni přihlásit ani odhlásit žádné auto, ani provést změny,“ řekla Právu karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

Ostravský registr vozidel se po hodině zasekl

„Musím přijít, až se rozjede systém. Slíbili mi, že mi zavolají. Měl jsem smůlu, přede mnou to jelo, byl jsem první, u kterého se to zaseklo,“ svěřil se Právu čtyřiatřicetiletý Jiří z Ostravy, který si ve čtvrtek ráno přišel na ostravský registr vozidel přepsat starší automobil. Dodal, že po půl hodině u přepážky již bylo zřejmé, že to nepůjde tak lehce. „Nakonec mi řekli, že se do systému připojilo tolik požadavků, které ten systém není schopný zpracovat,“ popisoval muž.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Čekající lidé na ostravském registru vozidel byli vystresovaní a naštvaní.

Vedoucí ostravského registru vozidel Dalibor Mozdřeň uvedl, že se systém zasekl mezi osmou a půl devátou, když se do něj připojilo více obcí. „My máme ve čtvrtky otevřeno od půl osmé, ale jinde většinou až od osmé hodiny. A v tu dobu se systém zpomalil a pak se zablokoval. V řadě případů se nedaří ani tisk výstupů, tedy technických průkazů. Občan proto bohužel musí mít strpení. Pokud nejsme schopni některé odbavit, tak tady nechají doklady a jakmile budou připraveny, tak jim zavoláme,“ vysvětloval Mozdřeň s tím, že ministerstvo dopravy o problémech již ví.

„Dnes přitom nepracují všechny úřady, ale spíše tři čtvrtiny. Zítra, jelikož je pátek, to bude ještě méně, možná čtvrtina. Uvidí se tedy až v pondělí, kdy se do systému připojí všechny obce s rozšířenou působností. V pondělí úřadují všude,“ připomněl Mozdřeň.

Až to půjde, pošleme SMS, slibují v Plzni

V Plzni se začaly objevovat první závady už po 15 minutách. „Některé problémy jsou zásadnějšího charakteru. Jedná se především o problém tisku nového vlastníka vozidla u starších technických průkazů. Řešíme to tak, že si na občany bereme telefonní čísla, abychom jim poté mohli dát vědět esemeskou,“ řekl Právu vedoucí odboru Jiří Marek.

V Praze na Bohdalci systém ve čtvrtek ráno fungoval a odbavování jednotlivých klientů trvalo několika minut. Systém se nicméně nezrychlil, potvrdil vedoucí odboru dopravněsprávních činností pražského magistrátu Josef Mihalík. Připojení úředníkům ulehčilo práci jen v případě ztotožnění osob, chybovost údajů zůstala stejná.

Naskočil error a bylo hotovo, popsala úřednice

Zpomalení systému naopak hlásili úředníci z královéhradeckého kraje, podle nichž nelze některé úkony v CRV provést. Problém je například s ověřením totožnosti vlastníka vozidla.

Spojení registru motorových vozidel s centrálním registrem obyvatel totálně zkolabovalo v Trutnově. Úředníci trutnovského registru vozidel od čtvrtečního rána doposud kvůli nefunkčnímu systému nepřihlásili ani nepřevedli jediného auto.

„Nezřídka jsme se dostali až do finální fáze, kde nám potom na obrazovce namísto regulérního zápisu do technického průkazu naskočil error a bylo hotovo,“ popsali situaci trutnovské úřednice. Registr vozidel v Trutnově přitom denně během hlavních úředních hodin v pondělí a ve středu navštíví v průměru okolo stovky lidí. „Dnes do deseti hodin se marně dožadovalo změny v technickém průkazu okolo pěti lidí. Hlavní nápor teprve čekáme, pokud systém nenaskočí, nebude pro nás lehké to těm lidem vysvětlovat,“ sdělily úřednice.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Čekající lidé na ostravském registru vozidel byli vystresovaní a naštvaní.

"Je znát, že se rychlost centrálního registru po připojení k databázím osob a adres nemovitostí ještě více zpomalila," uvedl ve čtvrtek vedoucí oddělení vozidel na jihlavském magistrátu Petr Jelínek. Otázkou prý zůstává, zda jde o přechodný stav, který se postupně zlepší, nebo zda se naopak situace zhorší v pondělí, kdy by se do systému mělo připojit nejvíce registračních míst.

Podle ministerstva je vše v pořádku

Přestože řada úřadů informovala ve čtvrtek o potížích, které vznikly v souvislosti s připojením registru vozidel na základní registr, ministerstvo dopravy tvrdí, že výkon agendy probíhal na všech pracovištích bez vážných problémů. Hájí se tím, že od 7. do 11. hodiny proběhlo zhruba stejně transakcí, jako za stejnou dobu v předchozím období.

"Ministerstvo dopravy zaznamenalo přibližně v 8:00 hodin dočasné zhoršení dostupnosti aplikace CRV. Dle očekávání došlo k výraznému navýšení zátěže na hardwarové infrastruktuře a následně ke snížení výkonu aplikace. Problém byl ihned analyzován, byla zjištěna příčina a následně odstraněna řádově v desítkách minut. Výkon agendy CRV nebyl ohrožen," uvedl resort k vzniklým problémům.

Ministerstvo slibuje méně překlepů

Všechny potřebné informace, jako jméno, datum narození nebo v případě firmy IČO, se nyní do registračního formuláře samy stáhnou z evidence základních registrů. Úředník pak bude muset pouze ověřit, zda data souhlasí s údaji žadatele.

Pro občany to ale přináší povinnost mít v souladu všechny údaje v dokladech i v elektronických databázích. Ministerstvo dopravy proto lidem doporučilo, aby si soulad ověřili například na kterémkoliv CzechPointu.

Jakub Žižka z tiskového oddělení resortu dopravy doplnil, že využíváním registrů se zároveň zamezí překlepům a dalším chybám. "Občan, kterému například odcizí automobil, bude mít díky tomuto kroku například jistotu, že jeho vůz na jiném místě v republice nezaregistrují znovu," dodal Žižka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám