Hlavní obsah

Čeští žáci dopadli v mezinárodním srovnání nadprůměrně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mezinárodním srovnání skončili čeští žáci s nadprůměrnými výsledky ve čtenářské gramotnosti, matematice i přírodovědě. Ukázaly to výsledky průzkumů TIMSS a PIRLS mezi desítkami zemí, které v úterý zveřejnilo ministerstvo školství. V minulých letech přitom čeští školáci propadali. Nejlépe dopadly tradičně asijské země.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

"Nejlépe šly našim dětem úlohy z přírodovědy," uvedl ministr Petr Fiala s tím, že zde skončily české děti na osmém místě. Do testů matematické a přírodovědné gramotnosti TIMSS se přitom zapojilo 52 států.

V matematice se umístili školáci na 22. místě, což je sice nadprůměrný výsledek a děti se oproti minulému šetření zlepšily, stále ale ještě nedosahují výsledků z roku 1995.

Jsou to výsledky dobré práce našich učitelů.
ministr Petr Fiala

Co se týká čtenářské gramotnosti, tedy schopnosti porozumět psanému textu, skončili čeští čtvrťáci na 14. místě. Poměřovalo se přitom ve 45 zemích. Děti byly nadprůměrné ve vyhledávání informací v textu, v ostatních parametrech byly jejich výsledky srovnatelné.

"Jsou to výsledky dobré práce našich učitelů," myslí si ministr. Změny jsou podle něj důsledkem změn ve školství v posledních letech, zejména reformy, která umožnila školám vyučovat podle vlastních vzdělávacích programů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám