Hlavní obsah

Na hory se o víkendu vypravily tisíce lyžařů

Právo, Novinky, ČTK, vh, mif, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V průběhu prvního víkendu letošní lyžařské sezóny přijely na hory po celém Česku tisíce návštěvníků. Díky mrazivému počasí se postupně zasněžují všechny svahy. Většina zimních středisek by měla být v provozu i ve všedních dnech.

Foto: Profimedia.cz

První víkend lyžařské sezóny přilákal do Krkonoš a Orlických hor tisíce návštěvníků.

Článek

Více než tisícovka lyžařů přijela každý den do Špindlerova Mlýna na Trutnovsku. "Sluníčko vytáhlo na hory hodně lidí, i běžkařů," řekl Zdeněk Spilka ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. V provozu jsou sjezdovky ve Svatém Petru a Horních Mísečkách, zasněžuje se na Medvědíně, kde jezdí lanovka. Pro běžecké lyžování je k dispozici asi sedm kilometrů upravených stop.

Více jak tři tisíce lidí pak dorazily do areálu v Janských Lázních, kde jsou v provozu sjezdovky Anděl a Černohorská, a v Peci pod Sněžkou. Tam je pro návštěvníky k dispozici vlek a sjezdovka Javor. "Zasněžujeme ve všech areálech, budeme postupně otvírat další úseky, plný provoz plánujeme od 21. nebo 22. prosince," uvedl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec.

Na své si přijdou i běžkaři

Spokojeni jsou i provozovatelé sjezdovek v Orlických horách. "V sobotu lidé teprve najížděli, ale dnes už je u nás kolem 1000 lyžařů," řekl ředitel Skiparku Červená Voda na Orlickoústecku Radek Procházka. V Červené Vodě se bude lyžovat i ve všední dny stejně jako v největším areálu v Pardubickém kraji Sněžník v Dolní Moravě. "Příští sobotu máme slavnostní zahájení, v provozu bude 80 procent sjezdovek," uvedl manažer areálu Sněžník Petr Vrzal.

Na tisíc lyžařů dorazilo o víkendu také do největšího jihočeského střediska v Lipně nad Vltavou. Na sjezdovkách tam leží až 50 centimetrů převážně technického sněhu. Turnikety k vlekům na Zadově přišlo za víkend kolem 800 lyžařů. Běžkaři se tam mohli vydat na tříkilometrovou upravenou trasu ze Zadova na Pláně.

Přírodního sněhu je zatím málo

Stovky lyžařů využily o víkendu zahájení nové sezóny v Jeseníkách. Již od pátku se lyžovalo v Branné, v sobotu zahájila částečný provoz například střediska Kouty na Desnou, Ramzová a lyžovalo se i v areálu Příčná ve Zlatých Horách.

V Jeseníkách bylo jak v sobotu, tak i neděli takřka ideální počasí, slunečno, téměř bezvětří teplotami přes den kolem minus osmi, devíti stupňů Celsia. „Přírodního sněhu je ale zatím málo. Běžkaři tak mohli zatím využívat jen krátký úsek na silnici mezi Ovčárnou a Pradědem, pár lidí vyrazilo i na trasu mezi Ovčárnou a Švýcárnou, ale místy je tam jen velmi málo sněhu,“ řekl Právu náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Ve ski areálu v Koutech nad Desnou, který je největší na Moravě, se v sobotu jako první rozjela sjezdovka K Snowpark. Spuštění šestimístné lanovky s hlavní sjezdovkou tu plánují 15. prosince. „Podmínky pro lyžování jsou výborné. V sobotu přijelo zhruba 200 lyžařů, obdobné je to i dnes,“ uvedl spolumajitel areálu Lukáš Kestl.

Reklama

Výběr článků

Načítám