Hlavní obsah

Obhájce: Policie zatajila odposlechy svědčící o nevině Ratha

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pracovní přepisy odposlechů obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha obsahují podle jeho advokáta Romana Jelínka pasáž, podle které nevěděl, že si z domu svých spoluobviněných v Rudné u Prahy odnáší úplatek.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath dorazil do soudní síně v doprovodu eskorty.

Článek

Tuto část však protikorupční policie podle právníka nezařadila mezi podklady pro soudce při rozhodování o vazbě, ani pro poslance při hlasování o Rathově vydání.

Jelínek proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Rath myslel, že je v krabici víno

Rath se na počátku hájil tím, že si myslel, že je v krabici víno. Uvedl to i při svém prvním výslechu. Toto tvrzení pak podle Jelínka potvrzují i přepisy odposlechů, které nyní policie zařadila do spisu.

Rath na nich před odchodem z domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a někdejšího poslance Petra Kotta například říká: "Na to francouzské se těším" nebo: "Nesmím ho vypít moc najednou, to víš, to by mi večer zas bylo špatně".

Podle advokáta se ten, kdo tuto pasáž odposlechů vyjmul z přepisů, dopustil zneužití pravomoci úřední osoby. Do spisu zařadil pouze částečný přepis, na jehož základě byl poslanec obviněn a poslán do vazby.

Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec se k postupu obhajoby nechtěl blíže vyjadřovat, za svými vyšetřovateli si ale stojí. „Nebudu to komentovat, ať to prošetří inspekce,“ řekl Právu Martinec.

K soudu se spis dostane nejdříve v lednu

Za přijetí úplatku Rathovi hrozí až dvanáctileté vězení. Kromě něj jsou stále ve vazbě také Kott s Pancovou.

Policie obvinila v květnu Ratha z přijetí sedmimiliónového úplatku. Po sedmiměsíčním vyšetřování kriminalisté nyní kompletují rozsáhlý spis. Podle informací Práva jim však chybí ke skončení vyšetřování přepsat ještě některé odposlechy, což je otázka minimálně několika dnů až týdne.

Poté bude mít celkem jedenáct obviněných a jejich patnáct advokátů právo celý spis prostudovat, a to nějakou dobu v řádech dnů až týdnů potrvá. Následně policie podá státnímu zástupci návrh na obžalobu, což se jí v nejlepším případě podaří krátce před Vánocemi.

K soudu tak celý spis i s hotovou obžalobou poputuje nejspíše nejdříve v lednu, což Právu potvrdil už před několika týdny sám žalobce Petr Jirát. Teprve poté může soud nařídit hlavní líčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám