Hlavní obsah

"Křivý kostel" v Karviné změnil barvu a znovu se otevře

Právo, Jiří Tomaškovič

Kostel svatého Petra z Alkantary, pod kterým vlivem těžby černého uhlí poklesla půda o 36 metrů, a kostel se naklonil o téměř sedm stupňů, se dočkal kompletní opravy. Tu zaplatila těžařská černouhelná společnost OKD. První mše pro veřejnost se uskuteční v neděli.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

V minulosti býval Kostel sv. Petra Alkantary žlutý, dnes převládá šedá barva.

Článek

„Terén už se přestal propadat, takže jsme mohli přistoupit ke komplexním úpravám. Společnost OKD investovala do opravy kostela téměř 5 miliónů korun,“ řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Ojedinělý šikmý kostel z roku 1736 je pozůstatek po staré Karvinné (nyní místní část Doly), která musela ustoupit těžbě uhlí. To se na Karvinsku těží už od roku 1854. Od té doby se kostel neustále propadal a nakláněl. V 90. letech minulého století hrozilo jeho zřícení. Uhelná společnost OKD jej nechala zpevnit, i proto je kostel, který nechal postavit tehdejší majitel panství - hrabě František Wilhelm Larisch, stále funkční.

Dnes se zdá téměř neuvěřitelné, že v minulosti děti od kostela sáňkovaly k nedalekému hřbitovu. Ten teď leží výš než samotný kostel. „Kostel je evropskou raritou a každoročně tam ve spolupráci s farností zajišťujeme sezónní prohlídky s výkladem. Jsem rád, že kostel má za sebou první velkou opravu od zpevnění v 90. letech,“ řekl primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).

To, že se na kostelu usilovně pracovalo, je patrné už na první pohled. Ještě v loňském roce byl kostel žlutý, dnes na jeho fasádě převládá barva šedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám