Hlavní obsah

Sněžení se přesouvá do nížin a dále k východu, večer dorazí do Prahy

Právo, Novinky, ČTK, jas, vor, pra, cic
Aktualizováno

Od časného rána začalo počasí na severozápadě Čech ovlivňovat husté sněžení, které se z vrcholových partií Krušných hor postupně rozšiřuje směrem k východu a do nižších poloh. Současně s přechodem fronty se bude v průběhu dne i ochlazovat.

Zasněžená silnice R6 na KarlovarskuVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

"Dá se tedy čekat, že déšť, který je momentálně v Praze, bude postupně přecházet v déšť se sněhem, k večeru až ve sněžení," řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Podle Dvořáka ve čtvrtek zasáhne sněžení pouze oblast od Krušných hor po Prahu. "V pátek se bude na celém území nadále ochlazovat, ale na Moravě bude ten pokles teplot méně citelný," dodal mluvčí.

Foto: ČHMÚ

Záběr z webové kamery ČHMÚ umístěné na Klínovci

"Do rána do sedmi hodin napadlo v Krušných horách 10 až 20 centimetrů, v Chebu tři centimetry, v Karlových Varech jeden centimetr, na Velkém Javoru na Šumavě dva centimetry nového sněhu," informoval ČHMÚ.

Silničáři na Karlovarsku a Ústecku hlásili silný vítr a déšť se sněhem. V Krušných horách leží na silnicích nižších tříd zbytky rozbředlého sněhu. Vrstva sněhu pokryla i rychlostní silnici R6 u Kynšperku nad Ohří. Vrstva rozježděného sněhu je i na D8 u hranic s Německem a také v příhraniční oblasti na dálnici D5.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Odklízení sněhu v jedné z příhraničních tržnic

Před desátou hodinou byla zastavena doprava na železniční trati mezi Chebem a Schirdingem. Sněžení po deváté hodině dorazilo z Krušných hor i do nížin, takže v Karlových Varech leží na silnicích poprašek sněhu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zasněžená silnice mezi Chebem a Mariánskými Lázněmi ve čtvrtek dopoledne u obce Okrouhlá.

Na silnici z Bečova do Mariánských Lázní je několik popadaných stromů.

Přechod srážek přes území ČRVideo: www.chmi.cz

Silnice blokují kamióny

Kvůli kolonám odstavených kamiónů je téměř neprůjezdná silnice z Dolního Žandova do Mariánských Lázní. Před půl desátou tam havarovala dodávka s osobním automobilem, ale silničářům a policistům se podařilo zprovoznit jeden ze dvou stoupajících pruhů. „Silnice je průjezdná v jednom pruhu s velkou opatrností,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Pavel Valenta.

Problémy přinesl sníh v Ústeckém kraji hlavně kamiónům, které u Jiřetína pod Jedlovou na Děčínsku vytvořily na ledovce tříkilometrovou kolonu. Náledí pokrylo silnici č. 8 v úseku mezi Velemínem a Bořislaví, ráno komplikoval průjezd přes Krušné hory na Chomutovsku kamión u hraničního přechodu Hora Svatého Šebestiána.

Foto: ČHMÚ

Mapa srážek na územím ČR ve čtvrtek ráno

Na dálnici D8 mezi Řehlovicemi a Krásným Lesem policie doporučuje řidičům zvýšenou opatrnost. Pravý jízdní pruh je po chemickém ošetření, v levém zůstává souvislá vrstva sněhu a kvůli nárazovému větru se tvoří sněhové jazyky.

Počasí v Karlovarském krajiVideo: Rudolf Voleman, Právo

Postupně začne sněžit i v nížinách

V Čechách prozatím na zbytku území prší. V průběhu dne se však bude ochlazovat a sněhové vločky by se měly objevit i v polohách pod 500 metrů nad mořem.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

První sníh trápí zejména řidiče v Krušných horách

Změnu počasí očekávají i záchranáři v Krkonoších. Hřebeny hor zatím bičuje silný déšť. Ráno se teplota dostala na 0,8 stupně Celsia.

Meteorologové doplnili, že příchod studené fronty napomůže zlepšení rozptylových podmínek. "Na severozápadě Čech jsou již dobré rozptylové podmínky a do večera se dá očekávat zlepšení i na Ostravsku," uvedl ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám