Hlavní obsah

Dlouhý přinesl soudu svoji stížnost proti registraci prezidentských kandidátů

Praha
Aktualizováno

Vladimír Dlouhý, který by se rád ucházel o post prezidenta republiky, podal ve středu ráno stížnost proti postupu ministerstva vnitra, které jej neregistrovalo k volbě prezidenta. Stížnost doručil osobně k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), informoval jeho mluvčí Kamil Chalupa. Na podávání stížností mají kandidáti čas do středeční 16. hodiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dlouhý při zahájení své prezidentské kampaně

Článek

Dlouhý oznámil, že nechce zpochybňovat přímou volbu ani nestojí o její odklad. Zároveň dodal, že by se v případě neúspěchu u NSS neobracel na Ústavní soud. Upravit by se podle něj měl prováděcí zákon, aby se v budoucnu předešlo podobným problémům.

Na NSS se Dlouhý obrátil zejména proto, že nesrovnalosti v nominacích, které ministerstvo vnitra odhalilo, jsou částečně formální. Dlouhého tým zjistil, že mnoho lidí, které resort vyškrtl z kandidátních listin, existuje. Pouze udělali chybu při vyplňování a uvedli například nesprávnou adresu trvalého pobytu. "Napočítali jsme 53 036 platných hlasů," uvedl Dlouhý.

Ministerstvo vnitra informovalo v pátek o vyřazení trojice uchazečů o prezidentskou volbu, kromě Jany Bobošíkové a Tomia Okamury resort odmítl právě Dlouhého. Vnitro rozhodlo, že po odpočtu neplatných podpisů klesl počet signatářů Dlouhého kandidatury pod předepsanou hranici 50 tisíc. [celá zpráva]

Ministerstvo našlo řadu chyb

Podpisy u trojice odmítnutých kandidátů vyřazovalo ministerstvo například kvůli tomu, že šlo o duplicitní údaje, případně signatáře nenalezlo v evidenci obyvatel. Škrtalo také ty, kteří ještě nedosáhli plnoletosti nebo neměli české občanství. Řada neplatných jmen patřila zemřelým voličům. K přímé volbě prezidenta tak zatím postoupilo pouze osm uchazečů z původních 11, kteří odevzdali přihlášku i s potřebným počtem podpisů.

Už v pondělí podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu Jiří Kesner, který pak přidal ještě druhou stížnost. Soud postupně obdržel také podněty od Okamury, Kláry Samkové, Petra Cibulky a Karla Světničky. [celá zpráva]

Soud musí rozhodnout o všech stížnostech do 13. prosince. Poté se mohou stěžovatelé případně obrátit ještě na Ústavní soud, který žádnou lhůtu k rozhodnutí nemá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám