Hlavní obsah

Duka uvítal Klausovo rozhodnutí ohledně restitucí, opozice chystá ústavní stížnost

– Praha • Aktualizováno

Pražský arcibiskup Dominik Duka je rád, že prezident Václav Klaus nechce stát v cestě církevnímu majetkovému narovnání. Podobně se vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS). Klaus příslušný zákon nepodepsal ani nevetoval, norma tak bude platit. Proti tomu se ale bouří opozice, která si na restituční zákon chce stěžovat u Ústavního soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Článek

"Kardinál Duka vítá, že pan prezident nechce stát v cestě majetkovému narovnání mezi státem a církvemi," informoval Dukův mluvčí Aleš Pištora.

Restituce počítají jak s navracením hlavně polností a lesů, tak s finančními kompenzacemi. Římskokatolická církev, kterou Duka v ČR vede, bude mít finanční odškodnění nejvyšší - postupně dostane asi 47 z 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Kladně ohodnotil prezidentův krok také premiér Petr Nečas, který je nyní v Bruselu. Zdůraznil, že zákon přispěje k vyrovnání s historickými křivdami komunismu, kdy církve o majetek přišly, a k rozvoji 1200 měst a obcí. "Považuji to za pozitivní zprávu, protože v dlouhodobém horizontu to povede k odluce církví od státu, v dlouhodobém horizontu šetří toto řešení finanční prostředky českým daňovým poplatníkům," řekl Nečas v Bruselu.

Stížnost chystá ČSSD i KSČM

Opoziční sociální demokracie se schválenou podobou restitucí nesouhlasí, protože je podle nich nespravedlivá a nákladná, a připraví prý ústavní stížnost.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že je Václav Klaus svým rozhodnutím zklamal. "Jsme zklamáni z toho, že prezident republiky nevyužil této možnosti zatáhnout za záchrannou brzdu a vrátit zákon k novému hlasování v Poslanecké sněmovně," řekl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že komunistům nyní nezbývá nic jiného než podat ústavní stížnost na restituce, aby církev nemohla operovat s takzvaným legitimním očekáváním. Reakcí prezidenta je prý zklamán stejně jako lidé, kteří s restitucemi nesouhlasí a vnímali dřívější Klausova vyjádření v tom smyslu, že zákon vrátí Sněmovně.

Klaus v odůvodnění svého kroku poukázal na to, že nad schváleným řešením nepanuje konsenzus na politické scéně ani ve společnosti. Nechce ale prý komplikovat vládě situaci, protože předloha je pro stabilitu kabinetu klíčová.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Stejně jako opozice i prezident poukazuje na to, že předloha nastoluje nerovné podmínky v restitucích a církve oproti ostatním restituentům zvýhodňuje. Obává se proto nových restitučních nároků a prolomení restituční hranice před rokem 1948.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám