Hlavní obsah

Obří betonové květníky vadí Pražanům i po úhybném manévru radnice

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Radnice Prahy 5 se rozhodla vyhovět občanům a přemístit obří betonové květníky hyzdící ulice v tradiční zástavbě na nová místa, kde by nevadily průchodu a nestínily výlohy. Nechala si kvůli tomu udělat i průzkum, aby zjistila, jak se obyvatelům nejvíce zavděčí. Zdá se ale, že se to radnici nepodařilo ani napodruhé. Nové umístění květníků přijde místním opět nelogické.

Květníky opět u občanů Prahy 5 neuspělyVideo: Novinky

 
Článek

Nejvíce stížností se rojí na květníky, které se nově objevily na zastávce U Lihovaru. Podle místních jsou tu naprosto zbytečné, jako by radnice už nevěděla, kam s nimi. „Ty květníky osazené stromky tu postavili přímo před zeleň, která tu už roste. To mi přijde dost hloupé,“ směje se paní, která na zastávce čeká na autobus.

Nesouhlasné názory a vtípky na vrub radnice se objevují i na sociálních sítích. Někteří přispěvatelé si dali tu práci, květníky vyfotili a odsoudili jejich nelogické umístění na trávníku, kam podle jejich názoru mohly být stromy zasazeny i bez květináčů.

Radnice na tuto výtku reaguje ovšem tvrzením, že by stromy zasazené do země mohly ohrozit rozvodové sítě. „Pod celou Prahou jsou inženýrské sítě, a tudíž se tam nedá zasadit ani jeden strom,“ uvedla Ivona Kratochvílová, tisková mluvčí Prahy 5. Praha je inženýrskými sítěmi opravdu protkaná a evidence o nich je jen velmi těžko dohledatelná. Na zmíněné zatravněné ploše u Lihovaru ovšem ojedinělé volně rostoucí stromy potkáte.

Květníky byly přestěhovány na základě akce „Stěhujeme to,“ v jejímž rámci radnice vyzvala své obyvatele, aby se k betonovým květníkům sami vyjádřili. „Obdrželi jsme desítky tipů na nová rozmístění zeleně a stovky připomínek od občanů. Na základě přímého dotazování mezi lidmi, kde jsme občanům Prahy 5 předložili vizualizace již se zelení v květnících, se oslovení vyjádřili vesměs pozitivně. Praktickým důkazem jsou dosud zaznamenávané telefonáty a emaily od majitelů objektů, ležících v dopravně vytížených lokalitách, kteří o květníky sami žádají,“ uvádí Kratochvílová.

Na základě tohoto průzkumu byly květníky v uplynulých třech týdnech přemístěny z Hořejšího nábřeží, z ulice Svornosti a Smíchovského nádraží například do Kartouzské ulice. V Nádražní ulici a u Ženských domovů si květníky vyžádali sami majitelé objektů.

Přesto se zdá, že snaha radnice vyhovět občanům zcela nevyšla. Důkazem toho jsou i nápisy, které během několika málo dní ozdobily květníky na zastávce U Lihovaru. Ty vyjadřují dost ostrými slovy jasný nesouhlas s jejich umístěním právě v těchto místech. Další komentáře naráží i na zbytečnou investici do tohoto projektu, na kterou se využily dotační peníze a která vyšla i se spoluúčastí městské části Prahy 5 na 19 miliónů korun.

Alespoň přesun květníků radnici nic nestál. „Vedení Prahy 5 se podařilo vyjednat s poskytovatelem dotace možnost přesunů problémových květníků na nová místa, aniž by přišla o prostředky z Evropské unie a musela projekt zaplatit z veřejných peněz.“ Podle radnice ovšem květníky Praze 5 prospějí. „Jde o odstínění dopravně nejvíce vytížených míst v rámci Prahy 5, kde škodliviny ohrožují zdraví občanů. Praha 5 patří k obcím s nejvyšším imisním zatížením z dopravy v rámci celé ČR.“

Reklama

Výběr článků

Načítám