Hlavní obsah

Vacek už na ministra nekandiduje, LIDEM budou hledat jiného

Praha
Aktualizováno

Robert Vacek, kterého strana LIDEM nominovala na nového ministra dopravy, se o funkci ucházet nebude. Sdělil to v neděli Právu. Nastoupit měl za Pavla Dobeše, kterého vlastní strana vyzvala k rezignaci. Premiér Petr Nečas (ODS) Vacka jako ministra odmítl.

Foto: Úřad vlády ČR

Robert Vacek

Článek

„Nechci jakkoli ohrožovat kontinuitu a stabilitu vlády České republiky, a proto jsem se rozhodl neucházet se o post ministra dopravy,“ uvedl Vacek.

"Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě jako ministr sedět nebude, tečka," uvedl v pátek premiér na dotaz novinářů. "Prakticky nikdy jsem se nesetkal s tím, aby ty reference byly tak jednoznačně negativní jako v případě tohoto kandidáta," prohlásil. Jako předseda vlády prý disponuje jistými zdroji informací, o kterých nemůže mluvit, aniž by porušil zákon. A týká se to i tohoto případu, dodal. Vacek byl bezpečnostním ředitelem ministerstva dopravy, když ho vedl neformální lídr Věcí veřejných a bývalý šéf bezpečnostní agentury ABL Bárta.

„Považuji za důležité jasně říci, že jsem nikdy nepracoval pro ABL ani jinou bezpečnostní agenturu. Stejně tak považuji vzniklou situaci kolem obsazení postu ministra dopravy za neudržitelnou,“ uvedl Vacek.

Na Vackově jmenování dosud trvala předsedkyně LIDEM Karolína Peake, která dokonce uvedla, že strana je kvůli Nečasovi připravena odejít z vlády. Premiér nicméně trval na svém a vicepremiérce vzkázal, že se jejímu tlaku nepodvolí.

O Vackovi se dlouho hovořilo jako o možném nástupci Dobeše. Dříve pracoval jako vedoucí sekce bezpečnostního řízení Národního bezpečnostního úřadu a nyní za LIDEM sedí v dozorčí radě ČEZ. V letech 2010 až 2011 pracoval jako bezpečnostní ředitel na ministerstvu dopravy, které tehdy vedl neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám