Hlavní obsah

Nečas nechce Vacka ministrem dopravy, LIDEM zváží setrvání ve vládě

Právo, rsk, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Robert Vacek, náměstek vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), se nakonec nestane novým ministrem dopravy po Pavlu Dobešovi, jak původně nejmenší vládní strana plánovala. Nominanta LIDEM odmítl premiér Petr Nečas (ODS). Peake naznačila, že její strana zváží setrvání ve vládní koalici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM)

Článek

"Dnes (ve středu, pozn. red.) jsem oznámil místopředsedkyni vlády a předsedkyni strany LIDEM Karolíně Peake, že nenavrhnu Roberta Vacka prezidentu republiky ke jmenování ministrem dopravy. Dospěl jsem k názoru, že tento nominant strany LIDEM by nebyl přínosem pro resort ministerstva dopravy. Předsedkyni Peake jsem řekl, že od ní očekávám jiný návrh na tento post," uvedl Nečas v tiskovém prohlášení. Premiér respektuje, že kandidáta navrhne strana LIDEM.

Foto: Úřad vlády ČR

Robert Vacek

Peake zareagovala prohlášením, že její strana zváží setrvání ve vládní koalici. "O situaci a smyslu setrvání ve vládě bude jednat představenstvo strany LIDEM příští týden," uvedla vicepremiérka.

"Pan premiér mi sdělil svůj názor bez jakéhokoliv objektivního důvodu, proč pana Vacka jmenovat nechce," dodala Peake, která nepředpokládá, že bude předložen jiný personální návrh. O obsazení křesla ministra dopravy bude podle ní strana usilovat i nadále.

LIDEM na Vackovi trvá

Místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová řekla, že kandidátem strany na post ministra dopravy je i nadále Robert Vacek a není důvod na tom nic měnit.

„My jsme navrhli Roberta Vacka, pokládáme ho za člověka, který je schopen zastávat ministerský post na dopravě. Tak jako nemluvíme do výběru kandidátů na funkce jiným politickým stranám, trváme na tom, že máme výsostné právo navrhnout svého kandidáta. Nerozumím tomu, z jakého důvodu pan premiér nechce respektovat pana Vacka, který je zkušenějším, než byl třeba Pavel Dobeš, který jmenován ministrem byl," řekla Právu Navrátilová. Dodala, že Nečasův krok chápe jako "nalomení důvěry koaliční spolupráce".

O Vackovi se dlouho hovořilo jako o možném nástupci Dobeše. Dříve pracoval jako vedoucí sekce bezpečnostního řízení Národního bezpečnostního úřadu a nyní za LIDEM sedí v dozorčí radě ČEZ.

V letech 2010 až 2011 pracoval jako bezpečnostní ředitel na ministerstvu dopravy, které tehdy vedl neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám