Hlavní obsah

Novým moravskoslezským hejtmanem je sociální demokrat Novák

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle papírových předpokladů a v duchu podepsané koaliční smlouvy mezi ČSSD a KSČM skončila volba hejtmana Moravskoslezského kraje. Tím se v pátek stal čtyřicetiletý Miroslav Novák, který byl poslední čtyři roky prvním náměstkem dnes už bývalého hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD), který již v říjnových krajských volbách nekandidoval.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lídři ČSSD a KSČM v Moravskoslezském kaji Miroslav Novák (vlevo) a Josef Babka

Článek

Novák slíbil, že bude "nejhlasitějším bojovníkem" moravskoslezského regionu a vyzval všech zbylých 64 zastupitelů ke společné práci. Po svém zvolení zopakoval, že chce, aby se Moravskoslezský kraj stal nejrychleji a nejlépe se rozvíjejícím regionem v ČR. Svoji inaugurační řeč ukončil slovy: „A k tomu nám dopomáhej Bůh.“

Volby v Moravskoslezském kraji ovládla ČSSD, získala 27,4 procenta a 24 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM (22,78 procenta a 20 mandátů) a třetí ODS (9,92 procenta a devět mandátů). Do zastupitelstva se dostala i KDU-ČSL (8,6 procenta a sedm mandátů) a Nezávislí (7,72 procenta a pět mandátů).

Podle koaliční smlouvy, kterou ČSSD a KSČM na severu Moravy a ve Slezsku uzavřely, mají sociální demokraté v 11členné krajské radě sedm míst, čtyři připadnou komunistům. ČSSD patří čtyři posty náměstků, KSČM má tři náměstky, z toho je jeden neuvolněný. Tím se podle dohody stal Josef Babka, který bude zodpovědný za legislativu, místopředsedou Bezpečnostní rady kraje a statutárním zástupcem hejtmana, který bude v době jeho nepřítomnosti kraj řídit.

ODS proti zvýšení počtu náměstků

ODS nesouhlasila s navýšením počtu náměstků na sedm - dosud jich měl Moravskoslezský kraj šest - a ani s tím, aby neuvolněným a statutárním zástupcem hejtmana byl komunista Babka. Levicová koalice ale 41 hlasy Babku do navrhované funkce potvrdila.

Hlasování o dalších náměstcích už proběhlo bez průtahů. Školství i další čtyři roky povede Věra Palková (ČSSD), zdravotnictví bude řídit Jiří Martinek (ČSSD), dopravu a životní prostředí bude mít v kompetenci Daniel Havlík (ČSSD), sociální věci, kulturu a památkovou péči dostal opět na starost Svatomír Recman (KSČM), regionální rozvoj a evropské fondy bude řídit Martin Sikora (ČSSD) a náměstkem pro cestovní ruch, územní plánování a investice bude Ivan Strachoň (KSČM).

Členy krajské rady se kromě hejtmana a náměstků stali dále karvinský primátor Tomáš Hanzel, starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (oba ČSSD) a krajský předseda KSČM Karel Kuboš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám