Hlavní obsah

Křižník Aurora i Bílá hora. Poslanci hledali historické srovnání restitucí

Praha

Opoziční zákonodárci, kteří v noci na čtvrtek protahovali jednání Sněmovny k církevním restitucím, ve velké míře připomínali dvě historické události, které souvisejí se 7. a 8. listopadem. První z nich se váže na výstřel z křižníku Aurora, který zahájil Velkou říjnovou revoluci, osmý listopad pak na bitvu na Bílé hoře.

Foto: Petr Horník, ČTK

Středeční jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Obě data přitom měla v debatě své místo, protože schůze se přehoupla přes půlnoc.

Obě data připomněla hned několik řečníků. Devadesáté páté výročí od říjnové revoluce například Jiří Koskuba (ČSSD). „To, co zde předvádíme, je ostudné a oslavujeme tak skutečně Velký říjen,“ řekl Koskuba.

Bílou horu připomněli Miroslav Opálka (KSČM) nebo Ladislav Šincl (ČSSD). „Možná že dne 8. 11., to je zítra, se odehraje ta pravá bitva o církevní restituce, která také ovlivní další osud českého státu. Já doufám, že to bude bitva vítězná,“ řekl na sklonku středy Šincl.

Příspěvky se opakovaly

Opoziční poslanci k církevním restitucím kriticky vystupovali už v červenci, kdy Sněmovna zákon schvalovala poprvé. Tehdy se jednání protáhlo do brzkých ranních hodin.

Ve středu, respektive ve čtvrtek, vystupovali mnohdy titíž poslanci a leckdy pronášeli tatáž slova jako v létě.

Zákonodárci ale ukázali, že jejich listopadová výdrž není taková jako ta letní. Po půlnoci opozice oznámila, že odchází ze sálu a nechala koalici, která měla jistých 101 poslanců, zákon vrácený Senátem schválit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám