Hlavní obsah

Poslanci se ve Sněmovně přeli o DPH i o "ceně" rebelů

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve středu po týdnech tahanic rozhodla, že od příštího roku vzroste daň z přidané hodnoty z dosavadních 14 a 20 procent na 15 a 21 procent. Jednání trvalo několik hodin, poslanci se přeli i o to, za jakých podmínek někteří z těch, kteří původně daňový balíček odmítali, nakonec vládu podpořili.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání o daňovém balíčku rozhodne i o osudu vlády Petra Nečase.

Článek

Po ranním jednání klubu ODS oznámil jeho předseda Zbyněk Stanjura novinářům, že všichni poslanci ODS budou hlasovat pro daňový balíček.

Stalo se tak poté, co se rebelující poslanci Jan Florián, Tomáš Úlehla, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Radim Fiala rozhodli nechat balíček projít. První dva hlasovali s vládou, Tluchoř, Fuksa a Šnajdr složili poslanecký mandát. Radim Fiala, který opustil ODS minulý týden, se zdržel hlasování.

Rebelové dostali nabídku, která se neodmítá.
Adam Rykala (ČSSD)

Poslanec ČSSD Adam Rykala se během jednání ohradil proti chvatnému kroku rebelujících poslanců, z nichž někteří na poslední chvíli složili mandát a někteří slíbili hlasovat s vládou. Jen málokdo podle něj věří, že se v nich hnulo svědomí. „Na mě to působí tak, že nátlak rebelů na Petra Nečase byl jenom snahou zvýšit svou cenu,“ řekl s tím, že se v kuloárech proslýchá, že „dostali takovou nabídku, která se neodmítá“.

Podobně hovořil také o poslancích Josefu Dobešovi a Milanu Šťovíčkovi, kteří byli v minulých dnech vyloučeni z klubu Věcí veřejných právě pro nehlasování v souladu se stanovisky klubu. „Jaká je cena pana Šťovíčka, jaká je cena pana Dobeše, kteří dnes budou hlasovat s vládou?“ položil řečnickou otázku poslanec.

Podle ČSSD balíček Česko poškodí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na jednání zkritizoval navrhované daňově změny, které podle něj poškodí českou ekonomiku. "Dostali jsme se do začarovaného kruhu škrtů," řekl.

Zahnali jste rudé strašidlo do kouta.
Jiří Dolejš (KSČM)

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš informoval o zamítavém stanovisku KSČM. „Možná dneska ještě budete slavit, zahnali jste vámi vymyšlené rudé strašidlo do kouta,“ pravil na adresu vlády.

Ohradil se také vůči dříve vládním Věcem veřejným, jejichž „ne“ vládnímu návrhu bylo podle něj „měkké“. To ale odmítl předseda VV Radek John, který se zapřísahal, že si jeho strana přeje pád Nečasova kabinetu, neboť vláda ztratila legitimitu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip upozornil, že se Sněmovna dostala za hranici ústavnosti, protože v rámci projednávání balíčku, jehož schválení spojila vláda se svou existencí, porušila schválený harmonogram.

Kalousek připravil nový rozpočet

Důvodem vleklého sporu o daňový balíček bylo zejména zvýšení daně z přidané hodnoty pro roky 2013 až 2015 o jeden procentní bod v obou sazbách.

Kromě rebelujících poslanců se zásadně proti postavila také opozice. TOP 09 a LIDEM naopak už dříve slíbily, že budou jednotně hlasovat pro přijetí balíčku.

Na něm závisí také podoba státního rozpočtu pro rok 2013. Původně navrhovaný byl nedávno stažen právě kvůli tomu, že se v něm nemohlo počítat s příjmy z vyšší DPH. Ministr financí Miroslav Kalousek již počátkem týdne představil nový návrh, ten ale počítal s výraznými škrty a setkal se s existenciálními obavami z několika resortů.

Co obsahuje vládní balík:
Zvýšení spodní sazby DPH ze 14 na 15 % a základní sazby z 20 na 21 % (pro léta 2013 až 2015).
Pracujícím důchodcům se zruší základní sleva na dani 24 840 Kč (pro léta 2013 až 2015).
Vysoce vydělávajícím zaměstnancům a OSVČ se zavede sedmiprocentní přirážka daně na tu část jejich příjmů, která za rok převýší 48násobek hrubé průměrné měsíční mzdy (zvýšenou sazbou se tedy zdaní to, co převýší 1,2 miliónu korun ročně, resp. 100 tisíc Kč měsíčně – rovněž pro léta 2013 až 2015.
Zrušení stropů u zdravotního pojistného (pro 2013 až 2015).
OSVČ s paušálem ztratí nárok na slevu na děti a vyživovanou manželku. U činností spadajících do paušálů 40 procent (např. advokáti, lékaři, daňoví poradci, notáři, pojišťovací agenti), resp. 30 procent (pronájmy), bude nárok na paušál jen do hrubého příjmu dva milióny korun (od 2013 bez časového omezení).
Zvýšení daně z převodu nemovitostí ze tří na čtyři procenta (od ledna 2013 bez časového omezení).
Sjednocení příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení a omezení počtu příjemců dávky (od dubna 2013 bez časového omezení). Koalice však slíbila v tomto bodě zmírnění.
Zrušení zelené nafty (od ledna 2014 bez časového omezení).
Uplatnění daně na tiché víno (od ledna 2014 bez časového omezení).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám