Hlavní obsah

Nečasovo zvolení problém s rebely neřeší, shodují se politici

Znovuzvolení Petra Nečase za předsedu ODS většinu politiků nepřekvapilo. Otázkou podle nich zůstává, zda bude jeho pozice ve straně natolik silná, aby dokázal zvládnout rebely. Na jejich hlasech závisí, zda vláda příští týden ustojí hlasování o daňovém balíčku, s nímž spojila svou další existenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS při projevu na Kongresu

Článek

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík v reakci na volbu v České televizi ihned řekl, že se ukázalo, že tzv. pučisté nemají v ODS tak silné slovo. Kabinet by tak podle něj mohl být silnější. "Pokud přežije," dodal Gazdík.

Podobně se vyslovila i vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake, která Nečasovi popřála, "aby se mu příští týden podařilo sjednotit poslanecký klub ODS". "To totiž v tuto chvíli ještě jasné není," konstatovala Peake.

Skeptičtější jsou ke znovuzvolení Nečase zástupci opozičních stran. Podle předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika je ODS „vyhnilý dutý kmen, který zní stále stejně“. Nestabilita kabinetu podle něj bude dále pokračovat.

Podobný názor má šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Já jsem pochopil, že on (předseda ODS a premiér Petr Nečas; pozn. red.) nic nepochopil,“ řekl Tejc a zopakoval návrh na předčasné volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám