Hlavní obsah

Fuksa přišel s restartem ODS, Nečas nabídl částečného Churchilla

Brno
Aktualizováno

Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa se v sobotu večer rozhodl, že bude kandidovat na předsedu ODS. V nedělním projevu před volbou řekl, že straně nabízí alternativu k dosavadnímu chodu strany. Strana se podle něj zasekla a potřebuje restart. Petr Nečas navrhl konkrétní změny v chodu strany. Řekl, že nabízí částečného Churchilla - pot, slzy, rozhodně ne krev.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa při projevu na kongresu

Článek

"Někteří se mě během projevu Ivana Fuksy ptali, zda by mě vzal jako premiér do vlády. Odpovídal jsem, že nevím,“ uznal Nečas na úvod. S poukazem na Fuksova slova o tom, že některé resorty byly v minulosti výkladními skříněmi ODS, a on byl v minulosti ministrem práce a sociálních věcí, však dodal, že to bere jako poklonu.

"Čeká nás částečný Churchill. Určitě pot, možná slzy, ale rozhodně ne krev," slíbil delegátům Nečas, jehož projev vycházel do značné míry z témat, která nadnesl již ve svém sobotním vystoupení. Mimo jiné odmítl nihilismus některých delegátů, kteří přirovnávali ODS k Titaniku.

Slova „Nemohu vám slíbit nic než krev, pot a slzy“ použil britský premiér Winston Churchill, když žádal o podporu své vlády v roce 1940. Před Velkou Británií stála druhá světová válka.

Nečas vyzdvihl potřebu zakotvení funkce výkonného místopředsedy, který by se mohl  na 100 procent věnovat straně. "Volíme krizový management," zdůraznil Nečas a vyzval delegáty, aby jej podpořili.

Nečas si během projevu vysloužil několik potlesků, Fuksa jeden. Podle atmosféry na kongresu je zřejmé, že Nečas patrně pozici obhájí.

 Nabízím restart, řekl Fuksa

Podle Fuksy nejsou řešením předčasné volby. "Pokud voličům dvacet let slibujeme nízké daně, tak musíme slib dodržet," řekl. Vláda podle něj potřebuje nový impuls dojednání nových smluv s koaličními partnery.

"Nabízím krizové řízení ODS," řekl. "Nabízím vám restart, my jsme se totiž zasekli. Začít znovu, ale neměnit podstatu. Zároveň je to alternativa k úplnému vypnutí,“ dodal s tím, že nechce předčasné volby ani odchod z vlády.

Nečas ve svém sobotním projevu podle Fuksy přiznal, že dosavadní politika vedení strany selhala a sám Nečas není schopen změnu udělat.

Fuksu v neděli dopoledne formálně nominovalo místní sdružení v Příbrami. Nečas má proti tomu nominace od většiny krajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám