Hlavní obsah

John míří zpět k novinařině, mandátu poslance se vzdát nehodlá

Právo, ČTK, rsk
Aktualizováno

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John bude opět dělat novináře. Od 1. listopadu nastupuje do vydavatelství Empresa Media, vlastněné mediálním magnátem Jaromírem Soukupem, které vydává například časopisy Týden či Instinkt.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John (VV)

Článek

"Vzhledem k tomu, že mafiánskou chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi nelze zřejmě porazit pouze politickými prostředky, rozhodl jsem se vrátit také k autorské práci," uvedl John. Dodal, že hodlá publikovat "o rozkrádání v této zemi a informace z české politiky, které má česká veřejnost právo znát".

John má jako vedoucí publicistického oddělení posílit tým investigativních novinářů.

John ve Sněmovně šéfuje bezpečnostnímu výboru. Může tak přicházet do kontaktu s informacemi, které jsou v nějakém režimu utajení. Jako člen mandátového a imunitního výboru také má přístup například k žádostem policie o vydání poslanců k trestnímu stíhání a i do příslušných spisů, pokud si je výbor od policie vyžádá.

Johnovi mandát poslance nemůže nikdo sebrat. Opustit ho může sám z vlastního rozhodnutí. To však zřejmě nemá v plánu. "Publikační činnost politiků je zcela běžná, stejně jako je běžné, že poslanci neopouštějí svou profesi, které se v životě věnovali," uvedl John.

K jedné změně přesto dojde - John už nebude kandidovat na předsedu strany. "Dnes (ve středu, pozn. red.) jsem předložil Grémiu VV svůj návrh na svolání volební konference Věcí veřejných na začátek příštího roku s tím, že nebudu po čtvrté kandidovat na pozici předsedy strany," uvedl John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám