Hlavní obsah

Policie obvinila Randáka kvůli úniku informací o platu Nagyové

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, har

Policie obvinila bývalého šéfa rozvědky a současného kandidáta na prezidenta Karla Randáka a dalšího člověka z Úřadu vlády. Důvodem má být únik informací o výši odměn šéfky kabinetu Petra Nečase. Tou je od července 2010 Jana Nagyová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Randák

Článek

„Můžeme potvrdit, že jsme dnes obvinili 57letého muže z trestné činnosti neoprávněné nakládání s osobními údaji,“ řekla Novinkám mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. Více se policie k věci vyjadřovat nechce.

„Byly obviněny dvě osoby. U jedné osoby neuplynula lhůta k podání opravného prostředku. My jsme to obdrželi v posledních dnech,“ řekla Právu šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Randák Právu řekl, že byl obviněn minulý týden a že proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal stížnost. Podle jeho slov obvinění vychází z trestního oznámení, které na něho před několika měsíci podal úřad vlády.

Se stíháním nesouhlasí. „Je to pitomost. Podle mého názoru je někdo uražen tím, že se zveřejnilo něco, co má být veřejné. Kdybych ty informace měl k dispozici, tak bych je skutečně klidně zveřejnil. Protože to není žádná utajovaná informace, kolik paní Nagyová dostala odměn,“ uvedl.

Podle informací Práva dosud nebylo o stížnosti rozhodnuto. Druhý stíhaný byl podle Pokorné „v rozhodné době“ zaměstnancem úřadu vlády.

Oba čelí obvinění z neoprávněného nakládaní s osobními údaji ve spolupachatelství. V případě pravomocného odsouzení jim za to hrozí rok až pět let vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Randák kandiduje na prezidenta

Média již v lednu informovala o tom, že Nagyová ke svému platu pobírá statisícové odměny. Podle deníku Insider měla loni v březnu na výplatní pásce částku 273 tisíc hrubého.

Randák letos oznámil záměr ucházet se o prezidentský úřad. Zatím ale nesehnal potřebných 50 000 podpisů pro oficiální kandidaturu.

Obvinění spojuje i se svým zájmem kandidovat na prezidenta. „Kdo by to s tím nespojoval,“ ptal se.

Reklama

Výběr článků

Načítám