Hlavní obsah

Politici chtějí prosadit odvolatelnost policejního prezidenta

Právo, Jakub Troníček

Téměř roční přetahovaná mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym o pozici šéfa policie se zřejmě promítne do legislativy. Politici totiž chtějí změnit zákon tak, aby byl policejní prezident napříště opět odvolatelný.

Foto: Petr Horník, Právo

Komplikované odvolávání policejního prezidenta Petra Lessyho vyústilo k volání po změně zákona.

Článek

V současné době je pozice prvního muže policie takřka neotřesitelná a sesadit ho lze pouze v případě závažného porušení jeho povinností. Právě toho nedávno využil Kubice, když Lessyho z minuty na minutu vyhodil od policie kvůli jeho obvinění z pomluvy zlínských policejních špiček.

A i když na hodnocení tohoto ministrova kroku se opozice se zástupci koalice zásadně neshodnou, na řešení mají pohled podobný: ministr vnitra by měl mít na jmenování nebo odvolání policejního prezidenta vliv.

Příslušnou změnu zákona chce teď předložit stínový ministr vnitra za opoziční ČSSD Jeroným Tejc. Současná úprava, kterou prosadil někdejší šéf resortu vnitra za ODS Ivan Langer, je totiž podle něj tak jako tak fakticky mrtvá.

Ministr by navrhoval, kabinet rozhodoval

„Teď se zákon obchází. Cílem té novely by mělo být zabránění takovému ohýbání zákona tak, jak jsme to viděli v případě ministra Kubiceho, a stanovení jasné odpovědnosti za jmenování i odvolávání policejního prezidenta,“ řekl Právu Tejc.

Podle jeho názoru by měla v obou případech rozhodovat vláda na návrh ministra vnitra. A novela z dílny opoziční ČSSD má poměrně velkou šanci na úspěch, podporu jí včera vyjádřil i bezpečnostní expert vládní ODS Jan Vidím.

„Na základě zkušeností z posledních měsíců se domnívám, že ministr vnitra by skutečně měl mít právo si vybrat, s kým bude na takové úrovni spolupracovat. Ministr vnitra tu pravomoc zkrátka potřebuje,“ poznamenal Vidím.

Zároveň dodal, že o správnosti takové změny je přesvědčen i přes podezření, že si tím Tejc coby stínový ministr vnitra otevírá prostor pro případné odstranění současného policejního prezidenta Martina Červíčka, kterého opozice kritizuje kvůli jeho vztahu s vlivnou poslankyní ODS Janou Černochovou.

Sám Tejc ale něco takového odmítá. „Nelíbil se mi sice způsob výměny prezidenta, ale respektuji fakt, že na té pozici je člověk, který splňuje základní požadavky. Hodnotím každého především podle výsledků a zatím jsem neshledal nic, proč bych měl případně uvažovat o výměně. A věřím, že k tomu nebude důvod ani v budoucnu,“ konstatoval Tejc.

Současný ministr, který několik měsíců neúspěšně tlačil Lessyho k rezignaci, se už dříve v rozhovoru pro Právo vyjádřil, že by podobnou změnu podporoval. Sám ji ovšem iniciovat odmítl, aby nevzniklo podezření z účelovosti takového kroku pouze ve vztahu k Lessymu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám