Hlavní obsah

Franz, Fischerová i Okamura mají na dosah první kolo prezidentské volby

Právo, Jan Rovenský

Ačkoli to vypadalo, že se voliči v prvním kole prezidentské volby budou rozhodovat mezi jen několika kariérními politiky, bude nakonec hradní rozstřel velmi pestrý. Seznam osmi už oficiálních kandidátů totiž celkem s jistotou rozšíří tři nezávislí kandidáti – Tomio Okamura, Vladimír Franz a Táňa Fischerová. A právě tato trojice může zamíchat preferencemi favoritů.

Foto: vladimirfranz.cz

Vladimír Franz

Článek

Raketový růst  počtu podpisů zaznamenává novopečený senátor Okamura, který minulý čtvrtek oznámil, že ho v petici podpořilo 25 tisíc lidí. Ale v pondělí už to bylo jinak.

„K dnešnímu dni to vypadá, že bych měl mít kolem 40 tisíc podpisů,“ řekl v pondělí Právu.

„Pakliže se podpisy podaří sesbírat, bude to každopádně mezi všemi kandidáty absolutní časový rekord, jelikož jsem oficiálně zahájil sběr podpisů teprve před týdnem, do té doby sbíralo asi 14 dní jen několik mých přátel po svých známých. Při sběru podpisů nepoužíváme ani žádné billboardy jako jiní kandidáti, jelikož na takovou kampaň nemáme čas ani peníze,“ prohlásil Okamura.

Dobře našlápnuto k zisku 50 tisíc podpisů pro kandidaturu na Hrad má i akademik a skladatel Franz, který jich měl koncem minulého týdne podle svých webových stránek 49 500.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Koamura ve čtvrtek představil svou prezidentskou kampaň.

Také herečka Fischerová pravděpodobně pokoří hranici 50 tisíc podpisů. „Před víkendem jsme měli nasbíráno 40 tisíc podpisů, týden před tím to bylo 30 tisíc,“ řekl v pondělí Právu Matouš Křísek ze štábu Fischerové.

Náhodné kontroly pravosti údajů

Jistou šanci má i podnikatel Pavel Kořán. „Sběr stále probíhá, nyní máme asi 25 tisíc podpisů,“ řekla Petra Bínová z realizačního týmu.

Uchazeči o Hrad mají čas do 6. listopadu, tedy přesně týden, aby předali potřebné petiční archy a stali se oficiálními kandidáty.

Doteď sesbírali 50 tisíc podpisů nebo si sehnali podporu zákonodárců Jan Fischer, Miloš Zeman, Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka, Karel Schwarzenberg, Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková a Zuzana Roithová.

Ta v pondělí dodala na ministerstvo vnitra společně s filozofem Janem Sokolem petiční archy s 81 tisíci podpisy. [celá zpráva]

Pravost údajů na peticích (jméno, narození, trvalé bydliště) na náhodném vzorku údajů u 8500 občanů podepsaných na každé petici bude od 6. do 12. listopadu pomocí informačního systému evidence obyvatel a základního registru obyvatel kontrolovat ministerstvo vnitra.

Padesát tisíc podpisů nedám. Je sice hodně archů mezi lidmi, ale spousta lidí se je bojí podepsat.
Klára Samková

Zjistí-li nesprávné či neúplné údaje u méně než tří procent podepsaných (255 lidí), nezapočítá je vnitro do celkového počtu občanů podepsaných na petici.

Zjistí-li nesprávné údaje u více než tří procent lidí, provede další kontrolu a případné chybné údaje odečte.

Proto kandidáti obvykle sbírají podpisy, i když dosáhnou hranice 50 tisíc.

Pro odstranění případných nedostatků budou mít uchazeči lhůtu do 22. listopadu. O den později ministerstvo vnitra rozhodne o přijetí či odmítnutí kandidátky.

Samková boj o Hrad vzdává

Někteří kandidáti však zůstanou před startovací páskou. Advokátka Klára Samková přiznala Právu, že zákonné podmínky nesplní.

„Padesát tisíc podpisů nedám. Je sice hodně archů mezi lidmi, ale spousta lidí se je bojí podepsat, podobné zkušenosti má i Rut Kolínská. Potíž je také v tom, že v dnešní době nelze podávat elektronické podpisy, což považuji za šikanu,“ řekla.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Táňa Fischerová na archivním snímku

V kanceláři Kolínské uvedli, že přesnou informaci o počtu podpisů nemají.

Pod polovinou potřebného množství je i prezidentův tajemník Ladislav Jakl. „Všichni naši členové a příznivci, kteří sbírali podpisy, v současné době posílají podpisové archy na centrálu Svobodných. Podpisy průběžně sčítáme, zatím se počet pohybuje okolo 20 tisíc,“ uvedla Tereza Melišová, mluvčí Strany svobodných občanů, která sbírá podpisy pro Jakla.

Nejistá je kandidatura Karla Randáka. Karel Škácha z volebního štábu řekl Právu, že počty podpisů jsou nyní v řádu tisíců.

Předseda krajní Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas má podle svých slov 38 tisíc podpisů.

Anketa

Koho byste v prvním kole prezidentských voleb z nezávislých kandidátů volili?
Vladimíra Franze
27,6 %
Táňu Fischerovou
14,7 %
Tomia Okamuru
57,7 %
Celkem hlasovalo 33953 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám