Hlavní obsah

Roithová odevzdala archy s podpisy a oficiálně rozšířila počet uchazečů o Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovecká uchazečka o prezidentský post Zuzana Roithová v pondělí oficiálně podala kandidaturu. Na ministerstvu vnitra odevzdala archy s více než 80 000 podpisy, které v průběhu minulých měsíců sesbírala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Roithová

Článek

Europoslankyně již počátkem října oznámila, že má 66 000 podpisů, sběr však dále pokračoval. Její snahou v úřadu hlavy státu by byla snaha vrátit českým občanům důvěru v politiku. Vláda by podle ní například měla všechny klíčové zákony doplňovat analýzou toho, jaký konkrétní dopad bude mít zákon na život občanů.

Roithová se tak zařadila ke kandidátům, kteří již získali dostatek podpisů, nebo mají jistou nominaci díky podpoře zákonodárců. Vedle lidovecké europoslankyně jsou to někdejší premiér Jan Fischer, další bývalý předseda vlády a kandidát SPOZ Miloš Zeman, kandidátka Suverenity Jana Bobošíková či někdejší ministr Vladimír Dlouhý. Tito kandidáti oznámili, že mají dostatek podpisů.

O Hrad se budou ucházet i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, jehož nominovala ODS, kandidát a předseda TOP 09 Karel Schwarzeberg i Jiří Dienstbier, kterého do boje posílá ČSSD.

Blízko k dovršení hranice je například umělec Vladimír Franz, jemuž chybí poslední stovky podpisů. On i další kandidáti mají čas do 6. listopadu, kdy musejí být podány kandidatury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám