Hlavní obsah

Nečasova záchranná operace - promrzlé ministry zachránila slivovice

• Aktualizováno
Právo, Novinky, alf, jas, ivi (Bratislava)

Společné jednání české a slovenské vlády, které se v pondělí konalo v Uherském Hradišti, zahájil český premiér Petr Nečas (ODS) "záchrannou operací". Premiér si posteskl, že ministři před zahájením jednání promrzli a na stůl byla k přípitku naservírována slivovice.

Přivítání české a slovenské vlády v TrenčíněVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

"České lihoviny jsou skutečně už v pořádku. Nebudu ale překvapen, když slovenští kolegové počkají, až si prvního frťana dají čeští ministři," doplnil s úsměvem Nečas s poukazem na nedávnou aféru s pančovaným alkoholem.

"V danou chvíli to byla medicína," ocenil po jednání slivovici Fico, když byl dotázán, jak mu lihovina chutnala. Český premiér zažertoval, že venku panoval před zahájením jednání "nečas".

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Premiéři Petr Nečas a Robert Fico před setkáním obou vlád v Uherském Hradišti

V moravském městě se ministři sešli před jedenáctou hodinou dopoledne, v Trenčíně budou pokračovat odpoledne. Jednání se konalo v reprezentativních prostorách Reduty a nově opravených jezuitských kolejí na Masarykově náměstí.

Slovenský premiér Robert Fico poděkoval Čechům za klidné rozdělení republiky a  připomněl, že na rozdíl od minulosti se nyní musí Slováci spoléhat pouze na sebe a případné nezdary nemohou svádět na Čechy či Maďary jako v minulosti.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenští ministři při slavnostním přípitku

Ministři se dohodli na prodloužení splavnosti vodní cesty Otrokovice - Rohatec v česko-slovenském pohraničí. Počítalo se také s podpisem protokolu o změně smlouvy o vzájemné pomoci justičních orgánů obou zemí. Česká vláda považuje za klíčové téma schůzky spolupráci s důrazem na problematiku bezpečnosti, energetiky a dopravy.

To po jednání potvrdili i oba premiéři. Zejména Fico opakovaně zdůrazňoval, že nastavení energetických mixů obou zemí, které počítají s výrazným podílem jaderné energie, je jejich výsostným právem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Petr Nečas a jeho slovenský protějšek Robert Fico.

Podle premiérů by mohly obě země více spolupracovat i při pořádání sportovních akcí. Nečas zmínil i možné obnovení společných sportovních soutěží.

Letadly i autobusy

Čeští ministři se do Uherského Hradiště podle ČTK vydali dvěma armádními letadly L-410. Po poledni pak odcestovali do nedalekého Trenčína, kde v zasedání pokračovali.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Autobusy před místem setkání obou ministrů.

Do asi 70 kilometrů vzdáleného města ministry přepravily autobusy. Ty je pak rovněž dopraví na místní letiště ke zpátečnímu letu do české metropole.

Po jednání v Trenčíně vyzdvihl Nečas význam podobných schůzek a uvedl, že by se tento formát mezivládních konzultací měl každý podzim opakovat.

Nečasův protějšek Fico upřesnil, že oba představitelé hovořili o možném vstupu českých investorů do slovenského energetického průmyslu a o společném postupu v oblasti jádra. Probírali také spolupráci v armádě a v oblasti sportu. Konkrétně jednali o možnosti spolupořádání hokejového mistrovství světa.

Společné zasedání české a slovenské vlády se koná dva měsíce před 20. výročím rozdělení Československa. Obě strany hodnotí vztahy České republiky a Slovenska jako velmi dobré.

Reklama

Výběr článků

Načítám