Hlavní obsah

Sníh a mráz vydrží ještě několik dní

Novinky, val
Praha

Sníh a mráz, které do České republiky dorazily v pátek, nejsou předčasným začátkem zimy, nýbrž jen krátkodobým vrtochem počasí, jemuž by měl být konec ve čtvrtek. Informoval o tom Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studené počasí, které v Česku panuje od čtvrtečního večera, vydrží do poloviny týdne. Noční teploty přitom budou v těchto dnech klesat k -5 stupňům Celsia, ojediněle i níž. „Od čtvrtka ale nastane teplé jihozápadní proudění, denní teploty vystoupí na 5 až 10 stupňů a mrznout by už nemělo,“ řekl Dvořák.

Obavy z příliš brzkého příchodu zimy jsou podle něj liché. „Současné chladné počasí je jen několikadenní studenou epizodou, obecně však pokračuje teplejší charakter podzimu,“ dodal.

Řadu míst v České republice mezitím pokryl sníh. Do nedělního rána navíc ohrožovaly všechny kraje vyjma Jihomoravského ledovka, náledí a sněhové jazyky.

Meteorologové rovněž upozornili na nepříjemný čerstvý vítr, který může dosahovat rychlosti 4 až 9 metrů za sekundu, v nárazech dokonce 15 metrů za sekundu a na horách až 25 metrů za sekundu.

Česko zasypal sníh, způsobil komplikace v dopravěVideo: Vladislav Prouza, Právo

Reklama

Související články

Na Lysé hoře napadly dva centimetry sněhu

Na vrcholky Moravskoslezských Beskyd dorazila zima. Lysou horu pokryly v pátek první dva centimetry nového sněhu. „O první letošní sníh ale nejde. Ten jsme...

Výběr článků

Načítám