Hlavní obsah

Dlouhý rozdal půl miliónu brigádníkům za podpisy pod petici

Novinky, val
Praha

Kandidát na prezidenta Vladimír Dlouhý přišel nedávno s novým způsobem, jak motivovat sběrače podpisů pod petici na podporu jeho kandidatury. Za každý podpis nabídl dobrovolníkům odměnu 20 korun. Podle zjištění Novinek takto vyplatil zhruba půl miliónu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Dlouhý

Článek

O výši příspěvku informoval Novinky Dlouhého spolupracovník Jan Piskáček.

Ten rovněž odmítl kritiku, která se na Dlouhého za neobvyklý postup při získávání podpisů snesla. Zdůraznil, že takto vydal méně peněz než uchazeči, kteří si platí profesionály. „Příspěvek na letní brigádu studentů byl v porovnání s očekávanými náklady za práci profesionální produkční agentury nebo při vytváření zázemí, jaké mají například politické strany, které využívali jiní kandidáti na prezidenta, významně nižší a činil výše kolem 0,5 miliónu korun,“ řekl Novinkám.

Pěti nejlepším slíbil iPad

Dlouhý už při spouštění projektu v srpnu uvedl, že jde o způsob, "jak nechat studenty přivydělat, protože sehnat dnes letní brigádu je čím dál tím složitější. Zároveň je to příležitost, jak mladé lidi motivovat k zájmu o politiku".

Zájemci o Dlouhého brigádu museli podepsat čestné prohlášení, že podpisy sbírali poctivě. Na internetu si pak každý vytvořil profil a rozhraní, v němž měl průběžně informovat o počtu získaných podpisů. Kromě 20 korun za každý podpis slíbil Dlouhý také pěti nejlepším sběračům iPad.

Dlouhý oznámil dosažení potřebných 50 tisíc podpisů začátkem října. Podle předvolebních průzkumů jsou však jeho šance na prezidentský úřad mizivé. Pohybuje se totiž na nižších příčkách žebříčku kandidátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám