Hlavní obsah

Taxikář, který nezaplatí pokutu, může v Praze přijít o auto

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Magistrát hl. m. Prahy má konečně účinnou páku na nepoctivé řidiče taxíků. Jakmile budou přistiženi při porušování pravidel či při nekalých praktikách a nebudou chtít uhradit pokutu, zabaví taxikářům vůz. Úředníci za tři týdny vybrali na pokutách už 90 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Pražští taxikáři nemají zrovna dobrou pověst. Ilustrační foto.

Článek

I když se podle statistik celosvětově vyhlášenou neřest naší metropole – zlodějské praktiky taxikářů – daří omezovat, až od začátku tohoto měsíce mají úředníci magistrátu v ruce skutečně efektivní bič.

„Při kontrolách taxikářů se v posledních letech snižuje počet nepoctivců, podle nynějšího průběhu kontrol klesl jejich počet z 33 procent v roce 2002 na nynějších necelých 12 procent.

Nyní navíc novela silničního zákona umožňuje magistrátním kontrolorům vymoci poměrně snadno pokuty za nepoctivost. "Jestliže provozovatel taxi odmítne zaplatit, zabaví mu policie vozidlo,“ prozrazuje radní Lukáš Manhart novinku, která mohla fungovat už od léta, ale nebyly k dispozici potřebné formuláře.

Zákon umožňuje vybrat kauci v předpokládané výši pokuty.
Lukáš Manhart, radní

Ve spolupráci s městskou a státní policií využili nového donucovacího prostředku kontroloři už ve čtyřech případech a vybrali tak 90 000 korun, které by možná nikdy jinak nezískali.

„Zákon umožňuje vybrat kauci v předpokládané výši pokuty. Proto také dva z kontrolovaných taxikářů zaplatili hned na místě, další dva do tří dnů,“ prozradil Manhart.

Dříve se podle vedení Prahy taxikáři vyhýbali placení pokut za nepoctivost různě, nejčastěji tím, že tvrdili, že jsou nemajetní, a navíc jako místo bydliště uváděli adresu příslušné radnice, kde samozřejmě nebyli k dostižení. Praha tak například ze 104 miliónů, které taxikáři na pokutách dlužili od roku 2002, vymohla sotva pětinu. Nyní však může jít na úhradu exekuce zabavené vozidlo. Samozřejmě že ale na každého přistiženého taxikáře nečeká takovýto postih.

Zvýšil se počet kontrolorů

„Kontroloři této kauce využívají ve speciálních případech, kdy dojde k závažnému porušení zákona. Například, když chytí řidiče bez licence. Naši strážníci je doprovázejí a rovnou s sebou vozí botičku, kterou v takovém případě zabavenému vozu nasadí. Dříve byl tento způsob uplatňován jen u cizinců, ale myslím, že bude mít jasně pozitivní efekt i u tuzemských řidičů,“ přidal svůj názor i náměstek pražské městské policie Ludvík Klema.

Stejné ustanovení silničního zákona jako pro jednotlivé provozovatele taxislužby platí i pro taxikářské firmy.

K novému silnému nástroji, který pomáhá nepoctivé taxikáře citelně postihnout, rozšířil ještě dopravní odbor MHMP i řady těch, kteří kontroly provádějí. „Místo čtyř kontrolorů jich pracuje nyní šest a počet figurantů se zvýšil z osmi na třicet,“ dodal radní.

Reklama

Výběr článků

Načítám