Hlavní obsah

Rebelové ODS: Když nebude balíček podle programu, předložíme vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanští demokraté v úterý dopoledne opět projednávají sporný daňový balíček. Od 08:00 k případným úpravám balíčku zasedla pracovní skupina, poté se jí zabývá poslanecký klub strany. Daňový balík stranu ostře rozděluje, předseda ODS a premiér Petr Nečas s jeho schválením spojil existenci své vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zástupci "rebelů" přicházejí na jednání pracovní skupiny ODS. Vlevo Marek Šnajdr, za ním Radim Fiala, vpravo Ivan Fuksa.

Článek

Pracovní skupina jednání ukončila zhruba po jedné hodině. Její zástupci odmítli výsledek jednání komentovat, chtějí se vyjádřit až po zasedání poslaneckého klubu.

Podle informací Práva z kuloárů se však na úpravách balíčku nedohodli.

Následovalo setkání vedení ODS. "Myslím, že se rozpočet začne projednávat tak, jak bylo plánováno. Jeho stažení a přepracování je ale jedna z variant, která bude muset nastat, pokud se klub ODS nedohodne," řekl předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

Vůdce skupiny stranických rebelů Petr Tluchoř k tomu v úterý prohlásil: "Pořád věřím, že může být předložen koaliční návrh balíčku, který by byl v souladu s programem ODS. Nebude-li předložen, pokusíme se ho předložit my."

Tluchoř již v pondělí uvedl, že zatím žádná dohoda není. [celá zpráva]

Otázka pokračování vlády

O konsolidačním balíčku, podle něhož se má kupříkladu DPH zvýšit o jeden procentní bod na 15 a 19 procent, by měl jednat poslanecký klub ODS od 10:00. Pokud se pracovní skupina shodne na nějaké z variant řešení, bude následovat schvalování v klubu. Následně se balíček projedná ve Sněmovně, kde jej musí schválit celá koalice.

Stabilizační balíček obsahuje kromě zvýšení daně z přidané hodnoty také omezení výdejových paušálů živnostníků, zvyšuje daň z převodu z nemovitostí, zavádí tzv. milionářskou daň u osob s vyššími příjmy a další úsporná opatření.

Balíček už jednou ve Sněmovně neuspěl a vláda s ním proto spojila hlasování o důvěře.

S balíčkem úzce souvisí také návrh státního rozpočtu na příští rok, ten lze podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) projednávat až po schválení úsporných opatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám